Szerző Téma: TVC video kimenet furcsaságai  (Megtekintve 334 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 8
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2019. Október 17. - 06:34:39 »
Üdvözlöm a kartársakat!

Nemrég boldog tulajdonosa lettem egy Videoton TVC 64k-nak. Természetesen első dolgom az új szerzemény kipróbálása volt, mivel RF kábelt nem kaptam hozzá, a szabványos meg méretileg nem passzol a gép hátlapi csatlakozójához, összedobtam egy-egy AV és RGB-SCART kábelt is (halkan jegyzem meg, hogy már DOMINÓ-DIN csatlakozót sem lehet beszerezni, még jó, hogy volt itthon régebbről). Szerencsére a VIDEO és RGB portok lábkiosztása megtalálható a 'Kezelési útmutató'-ban, így (látszólag) nem volt nehéz dolgom. Aztán jött a meglepi: több eszközön is próbálva a csatlakozókat, már a BOOT képernyő sem az igazi: a háttér (és a keret) a várható sötétkék helyett zöldesszürke vagy fekete, esetleg, ha mégis kék, túlszaturált és szellemképes, egyes megjelenítőkön instabil. Utána a BASIC prompt már minden megjelenítőn jónak tűnik, sőt, a 'Kezelési...' 27. oldalán található rövid programmal tesztelve látszólag az összes szín rendben van. Ezután jön a nem várt fordulat: ha a keret színét pl. sötétzöldre próbálom állítani (SET BORDER 16), akkor az összes szín "elmászik", de máshogy kompozit, mint RGB kimeneten: AV-nál a keret lesz rózsaszín, SCART-on meg a háttér lila. Próbálkoztam mindenféle "barkács" megoldással: kompozit videojelnél mind a kondenzátorral leválasztott, mind a natív jelet teszteltem, plusz ellenállás sorba kötésével is kísérleteztem (csak sötétebb lett a kép tőle). RGB-SCART-nál próbáltam a szinkronjelet natívan, ellenállással, sorba kötött kondenzátorral és shunt rezisztorral a föld felé, semmi nem változott. Sőt, a kompozit videot is próbáltam szinkronként, ugyanazon eredménnyel. Nem gondolom, hogy a megjelenítőkben lenne a hiba (ugyanezen készülékek Amigával, Enterprise-zal és ZX Spectrum +2A-val tökéletesen működnek), ráadásul CRT-n, LCD-n és projektoron is (lényegében mindenem, amihez hozzáfértem) teszteltem. Nem szeretném a gépet megbontani, mert soha nem volt még szétszedve (érintetlen viaszpecsétek), de ha kell, megteszem. Máskülönben úgy tűnik, hibáltanul működik (magnóról tölt és elindít programot, hang, joystick is rendben van).

Amire tippelnék, hogy az általa produkált 314 sor/kép nem szabványos (elvileg 576i/288p jelet ír elő a PAL norma), nem tudom, másnak van-e hasonló tapasztalata.

Végül néhány képet csatolok illusztrációként.

Köszönöm előre is a segítséget: Gábor

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 8
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #1 Dátum: 2019. Október 17. - 06:35:46 »
És a SET BORDER hatás a színekre...

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 123
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #2 Dátum: 2019. Október 17. - 20:53:15 »
A facebook TVC csoportban biztos van aki tudja a megoldást, ajánlom.

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 8
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #3 Dátum: 2019. Október 18. - 06:06:50 »
Köszi, megpróbálom!

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 8
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #4 Dátum: 2019. December 10. - 06:14:36 »
Megint ide írok, FB-n nem kaptam választ egyelőre. Kérdésem a következő:

A fenti gépből a HBP panelt kivéve és a hátulját tüzetesen átvizsgálva találtam egy utólagos átkötést, ami az R33-as ellenállás egyik lábát kötné össze a C12-es kondenzátorral (a csatolt képen piros háromszögek jelölik a két forrasztási pontot). Ez szemmel láthatólag hozzáér egy harmadik forrponthoz is, a Q3-as tranzisztor (3904) középső lábához (bázis). A Homeserveres kapcsolási rajz ( http://tvc.homeserver.hu/doc/tervrajzok/hpb_kartya_1-1.tif ) szerint ez azonban nem baj, sőt, ha jobban megnézzük a fotót, az átkötés alatt valóban ott fut a zöld vezetősáv egyébként is. Viszont multiméterrel mérve az R33 és a C12 megfelelő lábait nincs elektromos kapcsolat, vagyis 'elengedte a forrasztás'. Kérdésem az, hogy másnál is van-e ilyen átkötés, és vezet-e. Mert ha igen, ez lehet a hiba forrása, és korrigálom, de ha nem, akkor tovább keresek, nem akarok 2 olyan pont közt zárlatot létrehozni, ahol nem kellene... Amúgy első blikkre házi gányolásra gondoltam, de ezt kizárja a garanciaplomba épsége (korábban azt hittem, viaszból van, de kemény volt és morzsálódott, alig bírtam kifaragni a lyukból).

Szerk:
Hogy magamnak válaszoljak, visszaforrasztottam az átkötést az R33-as ellenállás forrpontjára, de továbbra sincs kék hátterem. Még az is lehet, hogy máshová kellene kötnöm, a C12 felőli végét is csak az ammen tartotta. Megköszönném, ha valaki töltene fel jó felbontású képet a saját HBP panele aljáról (a homeserveren nem találtam, de lehet, hogy csak én vagyok ügyetlen, és nem vettem észre). Esetleg tipp, hogy melyik alkatrész hajlamos különösen meghibásodásra ezen a panelen és környékén?

PeterGriffin1

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 13
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #5 Dátum: 2019. December 13. - 19:52:38 »
A Vaterán van fent most egy HBP kártya fényképekkel, azzal összehasonlíthatod.
https://www.vatera.hu/videoton-tvc-tv-computer-panel-hbp-2844020009.html

Látszólag azon nincs az ominózus átkötés, de az még nem jelenti, hogy a tiédre fölöslegesen forrasztották fel (?).
Bár látszik, hogy valamilyen túlvezérlési problémáról van szó.

Érdekesség képen a Vaterás HBP panelról mintha leforrasztották volna az 5V-os stabilizátort...


Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 8
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #6 Dátum: 2019. December 14. - 06:37:38 »
Valóban, köszi a tippet!

Ezen nincs átkötés sehol, leszedtem a képeket, majd összehasonlítom a kettőt (most nem otthon vagyok). Az enyémen tuti rajta van az 5V-os stabkocka, arra emlékszem.

Már azon is gondolkodtam, hogy lehet, simán veszek egy másik komplett panelt, de ha ilyen húzós ára van, akkor inkább mégsem (15.000-ért adja ezt a Vaterán az illető, én az egész gépért fizettem 10.000 Ft-ot).

Az azért elgondolkodtató, hogy a szocializmusban mennyire lehetett minőségellenőrzés, miért szereltek be egy olyan panelt, amit már az elején javítani kellett, és hogy a teszteknél senkinek nem tűnt fel ez a furcsaság? Bár azt is el tudom képzelni, hogy a '80-as évek közepén esetleg fekete-fehér TV-n próbálták ki, ott meg ugye nem biztos, hogy észrevenni a különbséget a kék és a zöldesszürke között. Vagy csak a régi CRT-k jobban tolerálták a nem szabványos videojelet - bár ez a Philips CM8833-asommal sem tökéletes, a kép tetején van csak egy kevés sötétkék...

Tippeket továbbra is várom, vagy ha van valakinek egy fölösleges HBP  panelja, ami tuti működik, és 'emberi áron' hajlandó megválni tőle, az is érdekelne.

Üdv mindenkinek: Gábor

Gaia

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 46
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
    • Gaia's shrine
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #7 Dátum: 2020. Január 5. - 14:01:04 »
Sajnos nem tudok segíteni panel ügyben, de egy kábel (RGB/SCART) igencsak érdekelne, met az RF nem az igazi. Van még egy régi VHS-es videokábel készletem, de domino DIN már abban sem volt :(

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 8
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése