Szerző Téma: TVC video kimenet furcsaságai  (Megtekintve 118 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 5
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2019. Október 17. - 06:34:39 »
Üdvözlöm a kartársakat!

Nemrég boldog tulajdonosa lettem egy Videoton TVC 64k-nak. Természetesen első dolgom az új szerzemény kipróbálása volt, mivel RF kábelt nem kaptam hozzá, a szabványos meg méretileg nem passzol a gép hátlapi csatlakozójához, összedobtam egy-egy AV és RGB-SCART kábelt is (halkan jegyzem meg, hogy már DOMINÓ-DIN csatlakozót sem lehet beszerezni, még jó, hogy volt itthon régebbről). Szerencsére a VIDEO és RGB portok lábkiosztása megtalálható a 'Kezelési útmutató'-ban, így (látszólag) nem volt nehéz dolgom. Aztán jött a meglepi: több eszközön is próbálva a csatlakozókat, már a BOOT képernyő sem az igazi: a háttér (és a keret) a várható sötétkék helyett zöldesszürke vagy fekete, esetleg, ha mégis kék, túlszaturált és szellemképes, egyes megjelenítőkön instabil. Utána a BASIC prompt már minden megjelenítőn jónak tűnik, sőt, a 'Kezelési...' 27. oldalán található rövid programmal tesztelve látszólag az összes szín rendben van. Ezután jön a nem várt fordulat: ha a keret színét pl. sötétzöldre próbálom állítani (SET BORDER 16), akkor az összes szín "elmászik", de máshogy kompozit, mint RGB kimeneten: AV-nál a keret lesz rózsaszín, SCART-on meg a háttér lila. Próbálkoztam mindenféle "barkács" megoldással: kompozit videojelnél mind a kondenzátorral leválasztott, mind a natív jelet teszteltem, plusz ellenállás sorba kötésével is kísérleteztem (csak sötétebb lett a kép tőle). RGB-SCART-nál próbáltam a szinkronjelet natívan, ellenállással, sorba kötött kondenzátorral és shunt rezisztorral a föld felé, semmi nem változott. Sőt, a kompozit videot is próbáltam szinkronként, ugyanazon eredménnyel. Nem gondolom, hogy a megjelenítőkben lenne a hiba (ugyanezen készülékek Amigával, Enterprise-zal és ZX Spectrum +2A-val tökéletesen működnek), ráadásul CRT-n, LCD-n és projektoron is (lényegében mindenem, amihez hozzáfértem) teszteltem. Nem szeretném a gépet megbontani, mert soha nem volt még szétszedve (érintetlen viaszpecsétek), de ha kell, megteszem. Máskülönben úgy tűnik, hibáltanul működik (magnóról tölt és elindít programot, hang, joystick is rendben van).

Amire tippelnék, hogy az általa produkált 314 sor/kép nem szabványos (elvileg 576i/288p jelet ír elő a PAL norma), nem tudom, másnak van-e hasonló tapasztalata.

Végül néhány képet csatolok illusztrációként.

Köszönöm előre is a segítséget: Gábor

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 5
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #1 Dátum: 2019. Október 17. - 06:35:46 »
És a SET BORDER hatás a színekre...

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 123
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #2 Dátum: 2019. Október 17. - 20:53:15 »
A facebook TVC csoportban biztos van aki tudja a megoldást, ajánlom.

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 5
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Válasz #3 Dátum: 2019. Október 18. - 06:06:50 »
Köszi, megpróbálom!