Szerző Téma: Havazás a képernyőn, mitől lehet?  (Megtekintve 3143 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

eszabados

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 12
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Dátum: 2013. Július 15. - 19:21:22 »
Sziasztok,

a TVC olyan tüneteket produkál, hogy bekapcsolás után idővel színes pöttyökkel írja tele a képernyőt (valami zaj szűrődik be a video ramba?). Egy CLS parancs hatására törlődik az egész. Találkozott valaki ezzel, mi lehet az oka? Kondenzátorok cseréje lehet esetleg megoldás?





RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #1 Dátum: 2013. Július 16. - 06:31:14 »
Szia!

Szabályos mintázatban vannak a pöttyök? Sima TVC, vagy 64K+?
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

eszabados

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 12
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #2 Dátum: 2013. Július 16. - 09:45:50 »
Szia!

Sima TVC. A pontok először elszórtan jelentkeznek, ha pár percig ott hagyom, akkor jobbról több látszik, és a legtöbb vízszintes csíkban jelenik meg,  de elszórtan több helyen is. Ha hazaérek majd teszek fel róla képet.


RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #3 Dátum: 2013. Július 16. - 21:33:38 »
Így látatlanban a videómemória csinálhatja a problémát, melegedés hatására. Az én gépemnek az volt a baja, hogy az egyik ram kimenete 0 volt folyamatosan, szkóppal találtam meg melyik a hibás. Na de mindegy, ez kissé más szitu.

A videóram hibakeresésére a következő módszert javasolnám:

1. Mielőtt szétszeded a gépet, tégy a fagyasztóba egy sört.
2. Csavarozd szét a gépet, az alaplapot tedd vissza a burkolat alsó részébe.
3. Huzalozz össze mindent, és kapcsold be a gépet, így a pucér alaplappal, gombozat nélkül.
4. Várd meg, míg a hiba újra megjelenik.
5. Vedd ki a sört a fagyasztóból(remélhetőleg elég hideg lett).
6. Érintsd hozzá az üveg kupakját, vagy a fémdobozt egyenként a videoramokhoz ügyelve, hogy zárlatot ne csinálj, és folyadék se menjen az alaplapra.
7. Ha a hiba megszűnik pár másodperc után, vagy rosszabb lesz, akkor megtaláltad a hibás ramot.
8. Cseréld ki a hibás alkatrészt.
9. Bontsd fel a sört, és kortyolgasd el, mert ügyes voltál :).

Persze csak akkor javaslom ezt a módszert, ha nincs fagyasztósprayd(a FREEZE 75 az olyan 2000-2500FT, a sör olcsóbb) :).

A képek vagy a mintázat is segíthet behatárolni a hibát. A táphibát az zárja ki, hogy akkor a rendszermemória is bekattanna, mert az is ugyanazokról a feszültségekről megy. Írtad, hogy CLS hatására törlődik a gond, tehát a hiba vagy a videómemóriában vagy az azt meghajtó elektronikában lesz.
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

eszabados

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 12
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #4 Dátum: 2013. Július 16. - 22:30:04 »
Köszi, nagyon tetszik a hardverdiagnosztikának ez a módszere. Feltétlenül ki fogom próbálni :D

Kicsit jobban megfigyeltem a hibát. Kis idő után jelentkezik az 1. képen látható hiba. Ezután pár perc után már teljesen teleszemeteli a képet, mint ahogy a 2. képen látszik.

Nagyon köszönöm  a segítséget, ez alapján remélem sikerül megtalálni a bűnöst.



RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #5 Dátum: 2013. Július 17. - 06:29:10 »
Valami ilyesmit vártam, legalábbis függőleges csíkokat :). Szerintem ez videóram, de hogy pontosan melyik(ek) az jó kérdés. Ránézésre szinte mind. Elvileg a bemelegedett gépet kikapcsolás után közvetlenül el sem tudod indítani, mert az önteszt nem engedi(asszem a videóram hibájánál piros a keret indításkor).
Az első kép amúgy csalóka, a tv ledjének L alakú mintájából jöttem rá, hogy bemozdult a kamera, és a képernyőn csak pixelek vannak, nem L-ek.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 17. - 06:31:19 írta RetroHW »
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

PeterGriffin1

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 11
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #6 Dátum: 2013. Július 17. - 11:45:27 »
Ha 2-színű módba váltasz (GRAPHICS2) akkor egyértelműbben meghatározható, hogy melyik bitek/memória IC-k lehetnek rosszak.
Érdemes még 16-színű módba is átkapcsolni, mert olyankor a paletta regisztereket nem használja, így kizárható azoknak az esetleges hibája.

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 104
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #7 Dátum: 2013. Július 17. - 20:15:10 »
Nekem is volt ilyen hibám régen miután a szervízben megcsinálták a modulátorát...
A 4116-os RAM-ok voltak hibásak, végigtapiztam őket és amelyik melegebb volt a többinél azokat cseréltem.
A furatgalvánok lehet hogy sérülnek kiszedésnél ezért alul felül jól átforrasztottam a lábait. Utána még jópár évig hibátlanul működött míg el nem adtam /sajnos/.
A videoram hibát nekem nem detektálta villogó borderrel a TVC64k simán elindult és jól működött, csak egyre szemetesebb lett a kép.



« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 17. - 20:17:46 írta Atka72 »

eszabados

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 12
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #8 Dátum: 2013. Július 18. - 22:46:38 »
Köszönöm mindenkinek a hasznos észrevételeket.

Volt egy kis időm kipróbálni a javaslatokat.  Megnéztem a HBA1 kapcsolási rajzot. Ha jól értem, a VR0..VR7 8 db 16 kbites RAM a videomemória.
Üzem közben valamennyi nagyon felmelegszik. Próbáltam hűtögetni őket, de látványos változást nem tapasztaltam. Bánatomban meg is ittam a sört... :)

A RAM-ok foglalatban vannak, ezért a kicserélésük nem tűnik nagy gondnak, de nem tudom, mi okozta a hibájukat (lehet kaszkád hiba)? Lehet, hogy ha újakat teszek be, azok is egyből megdöglenek?

Az alábbi oldalon tartanak 150ns 4116 RAM-ot (http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=4116_150), ez gondolom jó bele.

RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #9 Dátum: 2013. Július 21. - 13:47:55 »
Jó lesz bele, az én gépemben magyar 150ns-os ramok vannak eredetileg, de csak MK4116N-3 volt itthon amivel pótolni tudtam a hibásat, az pedig 200ns-os. Működik.
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

eszabados

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 12
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #10 Dátum: 2013. Július 24. - 22:48:29 »
Sziasztok!

Tegnap végre megjöttek a megrendelt RAM-ok, és ma volt időm kicserélni őket.

Úgy tűnik, ezzel megoldódott a probléma :), huzamosabb idő után se eredt el a hó...
Még egyszer köszönet mindenkinek a segítségért!




Zikha

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 2
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #11 Dátum: 2016. Augusztus 23. - 00:21:01 »
Üdv. Van itthon egy Videoton TV Computer 64K+ -os gépem,viszont a kép valamiért nem jön be "rendesen" ,egy analog TV-vel sikerült behozni de ott is futott kicsit a kép ,és pöttyöket láttam. Legalábbis pár fehér pöttyöt ,szimetrikusan mozgott a kép ugrálásával. Ez milyen hibára utal? CPU csere volt (Zilog Z80 A van benne, 4 különféle márka (de lábkiosztás egyező) CPU-t raktam bele de minddel ugyan ez volt a hiba. Hol keressem tovább a hibát? A válaszokat előre is köszönöm. :D

PeterGriffin1

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 11
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #12 Dátum: 2016. Augusztus 27. - 12:43:31 »
Tudnál fényképet is mellékelni a TV-ről? Melyik kimenetet használod (videó vagy antenna)? A kábel rendben van, nincs kontakthiba?

Zikha

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 2
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #13 Dátum: 2016. Szeptember 11. - 23:20:25 »
Szia. Holnap teszek fel képet. RF -el próbáltam de nagyon "rossz" a kép amit ad. Kompozitot hogy tudom a gépből kivenni? Gyári táp nincs hozzá,így géptáppal próbáltam le,de ott minden feszültség érték jó volt,semmi zavarjel a tápvonalakon.

PeterGriffin1

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 11
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Válasz #14 Dátum: 2016. Szeptember 13. - 17:27:43 »
Szia! Elméletileg a"video" feliratú csatlakozón érhető el a kompozit jel. Egy DIN5-ös dugó kell hozzá.

Bővebb információkat a gépkönyvben találsz:
http://www.tvc.hu/doc/konyvek/kezelesiutmutato.pdf

Oldalak: 8, 10, 11, 50, 54