Szerző Téma: Memória bővítő  (Megtekintve 9133 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Memória bővítő
« Válasz #30 Dátum: 2014. Január 29. - 15:07:07 »
Atka! A mediafül előjön, de üres (egy sor üres). Az IMG file-t hova másoljam? Most a saját könyvtárában van, mármint a PCZ80-ban a többi file-al egyetértésben. Most a próba lejátszásoknál "jöttem" rá, hogy a lejátszandó crt-nek "mex4mb.crt" kell lennie mert, akkor nem megy tovább, hanem egyhelyben "rángatódzik". :) (:
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 29. - 15:37:11 írta VaszicsApoca »

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Memória bővítő
« Válasz #31 Dátum: 2014. Január 29. - 16:14:30 »
Atka! Kipróbáltam a mex4mb.crt-t Grósz Atilla emulátorában, elindul, de elakad és ahogy az előzőekben írtam, egyhelyben "rángatódzik", pedig Grósz emu-ban mindegyik géptípust kipróbáltam. A zeneplayer is az első néhány taktust ismétli végtelenségig...Te meglehet, egyből rájössz a hibára!

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 105
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Memória bővítő
« Válasz #32 Dátum: 2014. Január 29. - 16:20:48 »
A wintvc emu-ban nincs beépítve a memóriabővítő amit a 160-as porton lehet lapozgatni, ott nem fog működni.
Ezért van a rángatódzás, csak az első pár képkocka fér el a szabványos cartridge 16KB bővítőben lapozás nélkül.
De ez könnyen orvosolható ha Attila beépíti.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 29. - 16:22:47 írta Atka72 »

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Memória bővítő
« Válasz #33 Dátum: 2014. Január 30. - 11:34:51 »
Atka! RetoHW itt (előrébb, 2013 szeptember 7.) a 4MB-os hardware bővítésében azt írja, hogy az 1-es portról lapozható és ha a 0. lapra rakunk egy memóriamanagert, akkor közvetlen róla is futtatható bármi, kvázi 4 MB megőrződő RAM diszk???

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 105
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Memória bővítő
« Válasz #34 Dátum: 2014. Január 30. - 11:55:32 »
Az 1 es port az foglalt, ezért én átraktam a 160 ra a lapozását. Mivel ez a cartridge porton van, ha egy mops azonosítót helyezünk az elejére akkor az ezen a bővítőn lévő program fog elindulni nem a tvc basic. Ahogy ez a cartridge rom játékok esetében is megvalósul.
Ha egy akkumulátort is illesztünk az sramokhoz, akkor valóban olyan mintha egy hordozható 4MB-os pendriveunk lenne.
Aztán erre lehet tenni tulajdonképpen romot is meg ramot is akár, végül innen futhat egy teljesen új oprendeszer is, ami akár már egeres, ablakos támogatást is kaphatna. Ez csak vállakozókedv kérdése már innen. /Tulajdonképpen ez a titkos célom/
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 30. - 11:57:26 írta Atka72 »

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Memória bővítő
« Válasz #35 Dátum: 2014. Január 30. - 12:39:10 »
Atka! A vállalkozó kedved turbózására! Találtam egy érdekességet, a SymbOS op. rendszert Z80-ra Amstrad CPC 6128, Amstrad PCW-re, és az MSX2-re - http://www.symbos.de/index.htm - , csak azért, mert tényleg érdekes, multitaskos, és az Amstrad CPC is 6845 CRTC és azt hiszem a Z80-sa is 4.7-est - használ.

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 105
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Memória bővítő
« Válasz #36 Dátum: 2014. Január 31. - 10:23:21 »
Köszi! Nagyon jól ez az oldal, én is valami hasonlóra gondoltam. Ebből is látszik nincs lehetetlen!

RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Memória bővítő
« Válasz #37 Dátum: 2014. Január 31. - 12:42:11 »
Az 1-es porton a nyomtatóport van, ami egy darab 74LS273-at jelent. Mivel egy ilyen D tároló kellett volna, és nem volt a fiókomban, ezért úgy döntöttem, a prototípust bedrótozom a gépbe, és a nyomtatóport IC-jét és 8 bitjét használom lapozásra. A nyomtatóportot én nem használom, mert nincs nyomtatóm a TVC-hez. Bárhova be lehet kapuzni amúgy a lapozóáramkört. Ha a 160-as portot nem használja semmi, akkor akár ott is lehet.
A bedrótozott verzió csak ideiglenes, a tesztek miatt kellett, hogy működik-e az elv.
Működik, az SAAmp-ban már az egyes 16k-s hangmodulok között is lehet váltogatni, ezt egy memórialapozós demónak is szántam egyúttal.
Sajnos költözés miatt a fejlesztés nálam egyelőre áll, így azt sem tudom hol meg kinél vannak az eszközeim abból a 4 helyből ahol el vannak jelenleg helyezve. A jó hír, hogy a TVC nálam van, szó szerint azzal alszom, és a Csokitól 5 perc sétára lakom. Bárkinek meg tudom mutatni aki kíváncsi rá, akár működés közben is.
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 105
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Memória bővítő
« Válasz #38 Dátum: 2014. Január 31. - 13:15:49 »
Májki! Iyen jódolga egy TVC-nek sincs az biztos! :)
A 160-as címtől  szabadon használhatóak a portok tudtommal, semmi se használja ezért került oda a lapzás.
Az SAAMP fent van valahol? Kipróbálnám én is.


RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Memória bővítő
« Válasz #39 Dátum: 2014. Január 31. - 13:59:31 »
Nem raktam még fel sehova. Pontosan nem tudom hol hagytam abba a progizást :). Jut eszembe ma Csoki nap van, ha esetleg ráérsz, akkor én is is ráérek :).
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.