Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
TVC Emulátorok / WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta Gaia Dátum 2017. Február 1. - 12:54:29 »
Elkészült a WinTVC új verziója, ami letölthető a szokásos helyről:

http://gaia.atilia.eu/content/view/3/4/
22
TVC Javítás / Re:TVC hiba
« Utolsó üzenet: írta Innokarol Dátum 2016. December 13. - 15:07:06 »
A hajszárító is bejön, de akkor jobb betenni valami dobozba amiben bent marad a meleg levegő. Pl lefeded egy fadobozzal és aláküldöd a meleg levegőt. Nem baj ha kiszökik valamennyi, előbb-utóbb átmelegszik és lágyabb lesz. Hogy ez mennyi idő... hát azzal próbálkozni kell. Aztán gyorsan ki a doboz alól és rá a lesúlyozott falapot. Remélem sikerül....
23
TVC Emulátorok / Re:tvc64emu
« Utolsó üzenet: írta Zozosoft Dátum 2016. December 11. - 08:05:39 »
ep128emu 2.0.11 azaz a tvc64emu-val bővített verzió, első publikus béta (Windows verzió): https://github.com/istvan-v/ep128emu/releases/tag/2.0.11-beta_20161211
ep128emu használatában kezdőknek: A Start menüben, az emulátor programcsoportjában található a többi üzemmód, így a TVC-s is (érdemes kirakni az asztalra a parancsikont). Normál esetben az Open GL verziót érdemes használni, régi gépek/VGA-k esetén kellhet a szoftveres grafikus mód.
Indulás után a File/Configuration/Load (ALT+Q) lehet géptípust választani, a gyakoribb TVC konfigurációk előre le lettek gyártva (de lehet saját konfig fájlokat is készíteni), vannak 1.2 és 2.2-es BASIC-el, VTDOS (floppy), SD, FileIO verziók (ahol semmi ilyen nincs, az a magnós)
Options/Disk/Configure (ALT+D) alatt lehet floppy, ill. SD kártya lemezképet behelyezni. Floppys PC esetén az A: vagy B: megnyomásával lehet kijelölni a valódi meghajtó használatát.
Machine/Tape alatt lehet a magnót kezelni, ALT+T kazetta kiválasztás, ALT+P lejátszás, ALT+O stop. Wav fájlok használhatóak.
A TVC billentyűzeten több gomb van mint akár az EP-n akár a PC-n, viszont nincsenek funkció billentyűk. Emiatt jelek kerültek az F1-F8,ESC,TAB gombokra is. Az ESC az END-re mivel TVC-n a jobb oldalon van. (EP-n ez a STOP). De minden gomb tetszés szerint konfigurálható.
Tovább hasznos billentyűk: F9 képméret, F10 emuláció felfüggesztése, F11 reset, F12 képernyő mentés képfájlba. Alt+W teljes sebesség, lassú programrészekhez :-) ALT+S snapshot mentés, ALT+L snapshot betöltés.
ALT+F állítja be az emulátor munkakönyvtárát (Options/Set working directrory), ez elsősorban a FileIO módhoz érdekes, a LOAD/SAVE az itt található programokra vonatkozik.
ALT+B a debugger, erről külön órákat lehet mesélni :-)
24
TVC Emulátorok / tvc64emu
« Utolsó üzenet: írta Zozosoft Dátum 2016. December 9. - 13:42:24 »
Új TVC emulátor van készülőben. Végre rá tudtuk beszélni Varga Istvánt, az ep128emu alkotóját, hogy az eddig két "melléküzemegység" :-) (Spectrum, CPC) mellé legyen TVC is a csomagban.
December 2-án még ezt írta: "Nem tudom, a TVC-t nem ismerem. Talán megoldható, de hasznos lenne valamilyen részletes dokumentáció..."
Most itt tart a dolog: van kép, van hang, magnós betöltés WAV fájlból, floppy emuláció (akár valódi lemezekkel is, ha van a PC-ben még floppy meghajtó), működik a VT-DOS teljes rendszer, és az UPM is, plusz SD illesztő emuláció. Videó memória időzítések a hardverkönyv alapján fél órajel ciklus pontossággal emulálva.
ROM-ok részletesen konfigurálhatóak, külön kiválasztva a SYS,EXT,CART,DOS és SD tartalmát.
Mindehhez jön az ep128emu-ból jól ismert debugger, ami miatt indult az egész dolog: aki egyszer rászokik, minden géptípushoz ilyet akar :-D Teljesség igénye nélkül: töréspontok definiálhatóak memóriára vagy IO portokra is, megadható hozzáférés típussal: bármi/írás/olvasás/memória esetén végrehajtás. Nemcsak a Z80-as címtérben hanem lehet a memórialapokra is hivatkozni. Tartományok is megadhatóak, és lehet figyelmen kívül hagyandó részt is definiálni. Pl. figyelje a lapozó regiszter írását, de hagyja figyelmen kívül amikor mindez a ROM-ból történik.
Van parancs ablak, ahol a memóriát, CPU és IO regisztereket lehet manipulálni. És lehetőség van LUA scriptek futtatására is, amivel bonyolult feladatokat is le lehet programozni. Ezek hozzáférhetnek szintén a memóriához, CPU és IO regiszterekhez, tud töréspontokat definiálni és azokra reagálni.

Windows-ra és Linuxra is van x86 és x64 verzió. A forráskód nyílt, így akár más rendszerekre is átvihető, korábbi ep128emu-ból készült már MacOS-re is fordítás.

Videót raktam fel az SD-s programtöltögetésről a TVC Facebook csoportba.

És a kérdés:
Tudnátok olyan trükkös programokat mondani, amik esetleg fejtörést okozhatnak egy emulátornak? Időzítés, ilyesmi... A Pali féle DEMO5-ben hajszálra ugyanazok az eredmények jönnek ki mint a valódi gépen.
25
TVC Javítás / Re:TVC hiba
« Utolsó üzenet: írta Zozosoft Dátum 2016. December 7. - 15:56:19 »
Sok TVC alsó műagyag háza deformálódott. Én úgy oldottam meg, hogy hőbefúvóval óvatosan megmelegítettem.
Hajszárító, vagy konkrétan több száz fokos hőlégfúvó?
26
TVC Javítás / Re:TVC hiba
« Utolsó üzenet: írta VaszicsApoca Dátum 2016. December 6. - 18:57:31 »
Hát, ez volt akkoriban. A TVC és az Enterprise között ugyan akkora volt a különbség, mint az Olaszországban (Torinóban) gyártott Fiat és az akkori Szovjetunióban (Togliattiban) gyártott Zsiguli, vagy Lada között, de a Mi "gyümölcsünk", mint a magyar narancs , "Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk."
27
TVC Javítás / Re:TVC hiba
« Utolsó üzenet: írta Innokarol Dátum 2016. December 6. - 18:39:03 »
Köszönet. Nekem jól el "bújt" a panelon meg elég kőkorszaki a kapcsoló :)
28
TVC Javítás / Re:TVC hiba
« Utolsó üzenet: írta VaszicsApoca Dátum 2016. December 1. - 08:03:20 »
Jobboldal alul, középen van a reset, de szerintem ezt mindenki tudja. Egyszer nyomva meleg reset, kétszer, vagy folyamatosan hideg reset, ha nincs érintkezés akkor nincs szerencse...(Kezelési ÚTMUTATÓ 9. oldal 1.4 A TV Computer kezelőszervei és csatlakozói 1. RESET nyomogomb)
29
TVC Javítás / TVC hiba
« Utolsó üzenet: írta Innokarol Dátum 2016. November 30. - 19:05:37 »
Üdv.. Jópár TVC-t javítottam már. Most belefutottam egy olyan hibába, hogy bekapcsoláskor csak fekete kép van. A C+4-eknél ez jellegzetes hiba (vagy proc, vagy egy másik IC) de ugye a C+4 :). Szóval lövésem sincs. Ha lenne ötlet maxi megköszönném. Van működő gépem, de nem szívesen cserélgetném vaktában az alkatrészeket.

 Sok TVC alsó műagyag háza deformálódott. Én úgy oldottam meg, hogy hőbefúvóval óvatosan megmelegítettem. Kicsit babra mindenhol, de megoldható. Aztán sürge sík placcra vele és rá egy falapot némi súllyal. A falap a külső oldalra kerüljön. Tuti lett eddig mind.

Na meg valaki árulja el hol az a RESET gomb, mert szerintem sehol......
30
Általános csevegő / Re:SD interface gyártás
« Utolsó üzenet: írta SzörG Dátum 2016. November 13. - 22:25:26 »
Sziasztok!

most jutottunk el odáig, hogy a SD Dual változatból elkészült egy adag :-)
az előrendelések 2015 tavaszától vannak nálam, úgyhogy
nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi darabszám nem lesz elég mindenkinek ... azoknak már írtam akik a legrégebben vannak fent a listán,
kiszolgálás "érkezési sorrendben" történik :-) illetve ha valaki ígér erre a gépre játékot, demót bármit, akkor azt természetesen előre
veszem, mint ahogy azt az EP illesztőnél is érzékelhették sokan :-)

a lényeg, 2017 első hónapjaiban gyártunk le egy nagyobb pakkot az SD Dual változatból, a TVC FB csoportban tudtok december végéig feliratkozni rá.
persze utána is lehet még, szóval aki akkor is lemarad, az se keseredjen el :-)
Oldalak: 1 2 [3] 4 5 ... 10