Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta VaszicsApoca Dátum 2019. Október 17. - 20:53:15 »
A facebook TVC csoportban biztos van aki tudja a megoldást, ajánlom.
22
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2019. Október 17. - 06:35:46 »
És a SET BORDER hatás a színekre...
23
Általános csevegő / TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2019. Október 17. - 06:34:39 »
Üdvözlöm a kartársakat!

Nemrég boldog tulajdonosa lettem egy Videoton TVC 64k-nak. Természetesen első dolgom az új szerzemény kipróbálása volt, mivel RF kábelt nem kaptam hozzá, a szabványos meg méretileg nem passzol a gép hátlapi csatlakozójához, összedobtam egy-egy AV és RGB-SCART kábelt is (halkan jegyzem meg, hogy már DOMINÓ-DIN csatlakozót sem lehet beszerezni, még jó, hogy volt itthon régebbről). Szerencsére a VIDEO és RGB portok lábkiosztása megtalálható a 'Kezelési útmutató'-ban, így (látszólag) nem volt nehéz dolgom. Aztán jött a meglepi: több eszközön is próbálva a csatlakozókat, már a BOOT képernyő sem az igazi: a háttér (és a keret) a várható sötétkék helyett zöldesszürke vagy fekete, esetleg, ha mégis kék, túlszaturált és szellemképes, egyes megjelenítőkön instabil. Utána a BASIC prompt már minden megjelenítőn jónak tűnik, sőt, a 'Kezelési...' 27. oldalán található rövid programmal tesztelve látszólag az összes szín rendben van. Ezután jön a nem várt fordulat: ha a keret színét pl. sötétzöldre próbálom állítani (SET BORDER 16), akkor az összes szín "elmászik", de máshogy kompozit, mint RGB kimeneten: AV-nál a keret lesz rózsaszín, SCART-on meg a háttér lila. Próbálkoztam mindenféle "barkács" megoldással: kompozit videojelnél mind a kondenzátorral leválasztott, mind a natív jelet teszteltem, plusz ellenállás sorba kötésével is kísérleteztem (csak sötétebb lett a kép tőle). RGB-SCART-nál próbáltam a szinkronjelet natívan, ellenállással, sorba kötött kondenzátorral és shunt rezisztorral a föld felé, semmi nem változott. Sőt, a kompozit videot is próbáltam szinkronként, ugyanazon eredménnyel. Nem gondolom, hogy a megjelenítőkben lenne a hiba (ugyanezen készülékek Amigával, Enterprise-zal és ZX Spectrum +2A-val tökéletesen működnek), ráadásul CRT-n, LCD-n és projektoron is (lényegében mindenem, amihez hozzáfértem) teszteltem. Nem szeretném a gépet megbontani, mert soha nem volt még szétszedve (érintetlen viaszpecsétek), de ha kell, megteszem. Máskülönben úgy tűnik, hibáltanul működik (magnóról tölt és elindít programot, hang, joystick is rendben van).

Amire tippelnék, hogy az általa produkált 314 sor/kép nem szabványos (elvileg 576i/288p jelet ír elő a PAL norma), nem tudom, másnak van-e hasonló tapasztalata.

Végül néhány képet csatolok illusztrációként.

Köszönöm előre is a segítséget: Gábor
24
Általános csevegő / Re:TVC 64k-t keresek megvételre
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2019. Szeptember 4. - 06:15:33 »
Sziasztok!

Leendő TVC-sként keresek üzemképes 64k-s gépet tápegységgel, reális áron. Eddig csak FPGA-s reimplementációval volt dolgom, annak bétatesztelésénél működtem közre:
http://joco.homeserver.hu/fpga/mist_tvc.html
Retró Facebook csoport adta a végső lökést, várható ugyanis SD-kártyás floppy emulátor Kollár Zoltántól, CommodoreSzerviz jóvoltából pedig utángyártott joystick is rendelhető...

Ajánlatokat az 'orvosgab [at] gmail [dot] com' E-mail címre várok, földrajzi közelség (Békés, esetleg Csongrád megye) előny!

Szerk.:
Idő közben tárgytalanná vált a kérésem, mivel előző hét végén a könyvelőm meglepett egy patika állapotú 64kB-os TVC-vel! Véletlenül akadt rá egy csabai srácnál (ő C64-est keresett magának), emlékezett rá, hogy szeretnék ilyen gépet, 10.000Ft-ot kért érte az eladó. Soha nem volt szétszedve, erről árulkodnak az érintetlen viaszpecsétek a táp és a gép alján... Igaz, hogy nincs hozzá doboz, de ennyi pénzért szerintem így is ajándék. Pár fotót csatolok a gép állapotáról és működéséről.

Üdv mindnekinek: Gábor
25
TVC Javítás / Re:TVC billentyűzet és joystick
« Utolsó üzenet: írta sferi77 Dátum 2019. Május 15. - 06:52:10 »
Sziasztok! Egy olyan hibát találtam a gépemen, ha lenyomom a billentyűzetet bent marad a gomb megmozgatom akkor kiugrik. Kb 30 éve nem volt használva. Segítségeteket előre is köszönöm!

26
Általános csevegő / Re:TVC jelképes összegért eladó Szegeden
« Utolsó üzenet: írta eszabados Dátum 2019. Április 26. - 20:50:14 »
A TVC elkelt.
27
Általános csevegő / Re:TVC jelképes összegért eladó Szegeden
« Utolsó üzenet: írta eszabados Dátum 2019. Április 24. - 20:39:49 »
28
Általános csevegő / TVC jelképes összegért eladó Szegeden
« Utolsó üzenet: írta eszabados Dátum 2019. Április 16. - 15:20:52 »
Sziasztok!

TVC jelképes összegért eladó Szegeden. Tápegység van hozzá. Felújításra szorul, kondenzátorok tönkrementek (bekapcsolható állapotban lett eltéve). Sajnos nincs időm vele foglalkozni, ha érdekel, küldj üzenetet.

29
Általános csevegő / Re:TVC 64k-t keresek megvételre
« Utolsó üzenet: írta nacsasoft Dátum 2019. Február 13. - 20:25:20 »
Szia, írtam mailt!!
30
Általános csevegő / Re:TVC 64k-t keresek megvételre
« Utolsó üzenet: írta VaszicsApoca Dátum 2019. Február 13. - 15:33:07 »
Szevasz!
Keressél meg a vaszics@freemail.hu címen.
Üdv Vaszics
Oldalak: 1 2 [3] 4 5 ... 10