Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Február 27. - 19:15:19 »
Szia!

1.) Valóban én voltam láma, és beforrasztva mértem az ellenállásokat. Kiforrasztva stimmelnek az értékek, beforrasztva is az eredők (FB-n volt, aki lemérte). Ránézésre a HBP kártya intaktnak tűnik, leszámítva a fentebb említett átkötést.

2.) Nem próbáltam még a HBP nélkül bekapcsolni a gépet (eszembe sem jutott, de FB-n is javasolták). Viszont mindenképpen meg fogom tenni.

3.) FB-n is arra jutottunk, hogy valószínűbb a HBA panel valamelyik alkatrészének a meghibásodása, az ottani hozzászólások alapján a B10-es, B11-es, B12-es és C10-es IC és környéke a gyanúsított (háttér-pixel multiplexer, border szín tároló, WSE, border jel vagy VRCL). Hét végén tervezem átnézni az említett területet, sajnos nincs szkópom, de egy logikai analizátorba lehet, hogy beruházok idővel...

Köszi az eddigi segítséget, amint van valami, visszajelzek!
12
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta PeterGriffin1 Dátum 2020. Február 25. - 23:21:36 »
Az nem egyértelmű, hogy az R5, R6, R27 és R33 esetén látszik-e a paneleden, hogy cserélve voltak és ezért térnek-e el. Vagy azok az eredeti gyári alkatrészek, csak más értékeket használtak. Vagy egyszerűen mérési hibát vétettél, mivel beforrasztva mérted az értéküket, és így a többi alkatrésszel adódó párhuzamos eredő ellenállást kaptad.
Szerintem csak az első esetben érdemes velük foglalkozni.

Az elektrolit kondiknak nem muszáj folyniuk vagy púposodniuk. Szép csendben kiszáradnak és kész. Volt rá 35-40 évük. Sokan első körben a kondik cseréjét szokták ajánlani. Én inkább a tápfeszültségek meglétének ellenőrzésével kezdeném: +5VA, +5VB, +12V. Ha ezek rendben, akkor a kondikkal nem lehet nagy gond. Esetleg C30 és C28 lehet még érdekes. (C28-ból 2 darab van a kapcsolási rajzon, az R10 mellettire gondolok).

Van még egy 100uF-os kondi a videókimeneten C14-es jelzéssel, azt is érdemes lehet ellenőrizni. (HBA kapcsolási rajz 9. lap) Bár nem tudom, hogy azt a kimenetet használod-e, de a kapcsolási rajz szerint mindkét csatlakozó pont (2 és 3) kondival van leválasztva.

Most olvastam az első bejegyzésedet. Tehát a hiba a videó kimeneten és az RGB-n is fennáll, még ha más is a jellegük? Akkor érdemesebb ott keresni a hibát, ahol a két kimenetnek közösek az áramköri részei. Ha leveszed a videó panelt, akkor is hibás a SCART/RGB kimeneten a jel?
13
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Február 20. - 05:39:58 »
Üdvözlöm a kartársakat!

Még mindig küzdök a TVC-m video kimenetével, odáig jutottam el tegnap, hogy végigmértem az összes ellenállást a HBP-n, és 4 helyen találtam eltérést a korábban Vaterán hirdetett panelhez képest (ennek a képét csatolom, most tekintsünk el attól, hogy a 7805 hiányzik róla, az enyémen rajta van): Az R5-öt 8k-nak mértem 20k helyett, az R6-ot 7k-nak 10k helyett. Ezek a Q1-es tranzisztor bázisához csatlakoznak. Az R27 nálam 5k4 (a fotón 6k2 szerepel, ha jól látom), az R33 pedig nálam 9k, pedig 12k-nak kellene lennie. Ezek a Q3 tranzisztor bázisához csatlakoznak.

Első kérdésem az lenne, hogy másnál mik ezek az értékek, illetve lehet-e valahol fellelni hivatalos információt ezzel kapcsolatban? A tvc.homeserver.hu-n van ugyan egy kapcsolási és egy beültetési rajz is (csatolva), de az alkatrészek konkrét értékei nem szerepelnek rajtuk, és máshol sem találtam ezzel kapcsolatban adatot. A panelon van még 5 axiális kondenzátor, ezeknél a kapacitás stimmel (22uF), bár az én panelomon ezek 16, és nem 18V-osak, mint a fotón, de ennek szerintem nincs gyakorlati jelentősége. Ezeket nem bolygatnám, nehéz őket pótolni, és ránézésre nem tűnnek betegnek (nem púposak, nem folynak).

A másik kérdésem, hogy milyen típusúak a Q1 és Q3 tranzisztorok? Mert a bázishoz kapcsolódó ellenállásokat (feltételezem) amiatt is cserélhették, hogy változtak ezek. Az én panelom újabb, már 'csíkos' (színkódolt) ellenállások vannak rajta. A végső kérdés pedig, hogy azzal csinálhatok-e bajt, ha kicserélem ezeket az alacsonyabb értékű ellenállásokat magasabbra? Szerintem nem, de nem akarok még több problémát generálni, mint amennyi egyébként is van. Csak emlékeztetőül, az egész onnan indult, hogy szereztem egy 64k-s TVC-t, ami flottul működik, azt leszámítva, hogy a keretszín változtatásakor "összekavarodnak" a színek, szélsőséges esetben a szinkronjel is bizonytalanná válik. Mindenkinek köszönöm előre is a segítséget!

UI: Ugyanezt az FB csoportban is megkérdeztem, gondoltam, több szem többet lát, meg nem igazán tudom, hogy mekkora a 2 tagság 'közös halmaza'.
14
Általános csevegő / TVC 64k+ -t keresek
« Utolsó üzenet: írta Peti2002 Dátum 2020. Február 1. - 13:14:20 »
Teljesen jól működő gépet keresek! Lehetőleg táppal és floppy meghajtóval együtt de nem baj ha nincs.
15
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Január 5. - 20:04:06 »
16
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Gaia Dátum 2020. Január 5. - 14:01:04 »
Sajnos nem tudok segíteni panel ügyben, de egy kábel (RGB/SCART) igencsak érdekelne, met az RF nem az igazi. Van még egy régi VHS-es videokábel készletem, de domino DIN már abban sem volt :(
17
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2019. December 14. - 06:37:38 »
Valóban, köszi a tippet!

Ezen nincs átkötés sehol, leszedtem a képeket, majd összehasonlítom a kettőt (most nem otthon vagyok). Az enyémen tuti rajta van az 5V-os stabkocka, arra emlékszem.

Már azon is gondolkodtam, hogy lehet, simán veszek egy másik komplett panelt, de ha ilyen húzós ára van, akkor inkább mégsem (15.000-ért adja ezt a Vaterán az illető, én az egész gépért fizettem 10.000 Ft-ot).

Az azért elgondolkodtató, hogy a szocializmusban mennyire lehetett minőségellenőrzés, miért szereltek be egy olyan panelt, amit már az elején javítani kellett, és hogy a teszteknél senkinek nem tűnt fel ez a furcsaság? Bár azt is el tudom képzelni, hogy a '80-as évek közepén esetleg fekete-fehér TV-n próbálták ki, ott meg ugye nem biztos, hogy észrevenni a különbséget a kék és a zöldesszürke között. Vagy csak a régi CRT-k jobban tolerálták a nem szabványos videojelet - bár ez a Philips CM8833-asommal sem tökéletes, a kép tetején van csak egy kevés sötétkék...

Tippeket továbbra is várom, vagy ha van valakinek egy fölösleges HBP  panelja, ami tuti működik, és 'emberi áron' hajlandó megválni tőle, az is érdekelne.

Üdv mindenkinek: Gábor
18
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta PeterGriffin1 Dátum 2019. December 13. - 19:52:38 »
A Vaterán van fent most egy HBP kártya fényképekkel, azzal összehasonlíthatod.
https://www.vatera.hu/videoton-tvc-tv-computer-panel-hbp-2844020009.html

Látszólag azon nincs az ominózus átkötés, de az még nem jelenti, hogy a tiédre fölöslegesen forrasztották fel (?).
Bár látszik, hogy valamilyen túlvezérlési problémáról van szó.

Érdekesség képen a Vaterás HBP panelról mintha leforrasztották volna az 5V-os stabilizátort...

19
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2019. December 10. - 06:14:36 »
Megint ide írok, FB-n nem kaptam választ egyelőre. Kérdésem a következő:

A fenti gépből a HBP panelt kivéve és a hátulját tüzetesen átvizsgálva találtam egy utólagos átkötést, ami az R33-as ellenállás egyik lábát kötné össze a C12-es kondenzátorral (a csatolt képen piros háromszögek jelölik a két forrasztási pontot). Ez szemmel láthatólag hozzáér egy harmadik forrponthoz is, a Q3-as tranzisztor (3904) középső lábához (bázis). A Homeserveres kapcsolási rajz ( http://tvc.homeserver.hu/doc/tervrajzok/hpb_kartya_1-1.tif ) szerint ez azonban nem baj, sőt, ha jobban megnézzük a fotót, az átkötés alatt valóban ott fut a zöld vezetősáv egyébként is. Viszont multiméterrel mérve az R33 és a C12 megfelelő lábait nincs elektromos kapcsolat, vagyis 'elengedte a forrasztás'. Kérdésem az, hogy másnál is van-e ilyen átkötés, és vezet-e. Mert ha igen, ez lehet a hiba forrása, és korrigálom, de ha nem, akkor tovább keresek, nem akarok 2 olyan pont közt zárlatot létrehozni, ahol nem kellene... Amúgy első blikkre házi gányolásra gondoltam, de ezt kizárja a garanciaplomba épsége (korábban azt hittem, viaszból van, de kemény volt és morzsálódott, alig bírtam kifaragni a lyukból).

Szerk:
Hogy magamnak válaszoljak, visszaforrasztottam az átkötést az R33-as ellenállás forrpontjára, de továbbra sincs kék hátterem. Még az is lehet, hogy máshová kellene kötnöm, a C12 felőli végét is csak az ammen tartotta. Megköszönném, ha valaki töltene fel jó felbontású képet a saját HBP panele aljáról (a homeserveren nem találtam, de lehet, hogy csak én vagyok ügyetlen, és nem vettem észre). Esetleg tipp, hogy melyik alkatrész hajlamos különösen meghibásodásra ezen a panelen és környékén?
20
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2019. Október 18. - 06:06:50 »
Köszi, megpróbálom!
Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 10