Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Június 4. - 05:36:04 »
A gép eladósorba lépett, akit esetleg érdekel, itt tud rá licitálni jövő hét vasárnapig:

https://www.vatera.hu/videoton-tvc-64k-2920129334.html

https://www.vatera.hu/videoton-tvc-tapegyseg-2920129625.html
2
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Június 2. - 05:58:03 »
Csak a jegyzőkönyv kedvéért leírom további kálváriámat (FB TVC csoportban megtalálható, de legyen meg itt is, ez könnyebben visszakereshető):

Az eredeti terv szerint a tavaszi szünetben mentünk volna Kecskemétre a gyerekekkel, és beadtam volna a gépet CommodoreSzerviz-nek, ha már arra járok. Sajnos a vírushelyzet keresztülhúzta a számításom, még az egyeztetésig sem jutottam el. Viszont, mivel időm van bőven, hozzáfogtam magamtól próbálgatni a dolgokat, a következő eredménnyel:

-Kicseréltem a Z80-at és a CRTC-t, nem változott a helyzet. Ezt követően elkezdtem a gyanús IC-ket is lecserélni, konkrétan a B10 jelű 74LS298-at és a B11-es 74LS175-öt. Sajnos érdemben nem változott a helyzet, maradt a boot képernyőn a fekete háttér. Bár a B10 csere után az első bekapcsoláskor legalább az induláskor megvolt a lila képernyő, B11 csere után pedig a VIDEOTON-os kezdőkép háttere is lila volt 2-3 másodpercig, de olyan gyorsan visszajött a fekete, hogy screenshot-ot sem volt időm csinálni.

-Kicseréltem a B12-t és C10-et, meg nem javult teljesen, csak máshogy lett rossz: a B12 cseréje után már stabilan lila lett a boot képernyő háttere. Na, mondom, alakul el, a C10-et is lecseréltem, a boot háttér már sötétkék, de a keret türkiz! Hát, mondom, ilyen nincs, lassan átmegyünk C64-be. Reset után viszont nem lila képenyő, hanem fekete kép fogad zöld kerettel. A keret maradt mindig eggyel zöltebb, mint kellett volna.

-Cseréltem még a B9-et és a B8-at, ebben a sorrendben, a helyzet nem javult, de nem is romlott. Ezt követően, rövid (kb. 10 perces) járatás után viszont eggyel 'visszább esett' a gép, megint lila a boot háttér, sőt, a betű és papírszínek is kezdenek ismét elmászni. Ez az a pont, ahol feladom, rakom fel a motyót Vaterára, 1Ft-os kikiáltási árral, hátha valaki lát benne fantáziát...

Köszönöm minden segítő szándékú szakembernek a tanácsokat és a támogatást! Nem rajtuk múlott a dolog, sajnos az én türelmem fogyott el...
3
TVC Emulátorok / Re:javatvc
« Utolsó üzenet: írta Kiss Károly Dátum 2020. Április 30. - 09:31:03 »
Próbáltam javítani a billentyűzet kezelésén. Tesztelni nem tudtam, de hátha...
Továbbá kiegészítettem a Z80 utasításkészletet az SLL utasítással, mert a pixelscroll.cas demó megakadt már az induláskor.
Szia, nem akarsz publikálni a Facebook csoportunkban is, mert a fórumot igen kevesen nézik, ott meg pörög az élet.
https://www.facebook.com/groups/videotontvcomputer
4
TVC Emulátorok / Re:javatvc
« Utolsó üzenet: írta PeterGriffin1 Dátum 2020. Április 24. - 21:45:05 »
Próbáltam javítani a billentyűzet kezelésén. Tesztelni nem tudtam, de hátha...
Továbbá kiegészítettem a Z80 utasításkészletet az SLL utasítással, mert a pixelscroll.cas demó megakadt már az induláskor.
5
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Március 27. - 06:12:28 »
Arra figyelj, hogy -12V is kell a gépnek a szokásos +5V és +12V mellett!

Nem tudom, ennek a hiánya mennyire kritikus a készülék üzemeltetése szempontjából, lehet, hogy elindul nélküle is, csak bizonyos funkciók nem fognak működni...
6
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta tomcatmwi Dátum 2020. Március 27. - 01:47:37 »
Köszi, erre is gondoltam, ezt a videót is megleltem már. Szerencsére az eredeti csati is rendben van, nem fog kelleni másik, legalábbis egyelőre. Találtam olyan tápot is, amelyik 110-ről és 240-ről egyaránt elmegy, és egyszerre ad le 12 és 5V-ot. Már meg is rendeltem.
7
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Március 26. - 19:20:42 »
Szia!

Ha hozzáférsz 3D-nyomtatóhoz, nem lehetetlen az eredeti tápdugó pótlása sem. Itt egy elég korrekt videó a komplett tápegység utángyártásáról:

https://www.youtube.com/watch?v=9tWgmhBK7Fc
8
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta tomcatmwi Dátum 2020. Március 26. - 19:16:29 »
Ahhaaa... tényleg, és én nem vettem észre. Izé, én lenni külföldi, nem beszélni jól matyar. Valószínűleg ezért nem találtam meg a hardveres topicot sem, bicsibocsánat.

Szóval 12V és 5V kell neki? Az sima ügy. Veszek egy dual output tápot, kibelezem az eredetit (valószínűleg úgysem túl biztonságos már), beteszem a helyére, és akkor az 110-zel és 220-szal is menni fog. Az idétlen csatlakozót meg át kell tenni kábelestül, és kész.
9
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta Charley Dátum 2020. Március 26. - 09:43:52 »
A kezelési útmutató 51. és 54. oldalán van leírva a kiosztás. Sajnos, az egyes ágak áramfelvétele nincs megadva, de valaki mintha már megfejtette volna itt. Az orosz csatlakozó beszerzése is egy nagyobb gond.

http://tvc.hu/doc/konyvek/kezelesiutmutato.pdf
10
Általános csevegő / TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta tomcatmwi Dátum 2020. Március 26. - 06:26:43 »
Sziasztok! Új vagyok itt, és bekapcsolt TVC-t sem láttam 28 éve. De most ezen változtatni szeretnék, mert landolt végre a gyűjteményemben egy TVC 64. Hurrá! Valószínűleg az egyetlen példány Kanadában. Merthogy én itt éldegélek.

Ebből nyilván már érthető a topic címe. Azzal tisztában vagyok, hogy a TVC-hez sosem készült 110 voltos táp. Azt viszont semmi nem zárja ki, hogy építsek. Csakhogy...

... csakhogy bár úgy néz ki, a gépezet minden porcikáját gondosan dokumentálták a T. Közösség szorgos kezei, a táp csatikiosztását valahogy nem sikerült. Én legalábbis sehol sem találtam. Aztán persze lehet, hogy én vagyok vakegér. Egyáltalán hány voltos a betáp? A dugaljra csak annyit véstek gyárilag, hogy DC.

Légyszi súgjatok, mert különben nem fogok tudni a magyar ipar remekével villogni a következő retrós meetingen. Pedig ilyet biztos nem láttak még errefelé.
Oldalak: [1] 2 3 ... 10