Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Március 27. - 06:12:28 »
Arra figyelj, hogy -12V is kell a gépnek a szokásos +5V és +12V mellett!

Nem tudom, ennek a hiánya mennyire kritikus a készülék üzemeltetése szempontjából, lehet, hogy elindul nélküle is, csak bizonyos funkciók nem fognak működni...
2
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta tomcatmwi Dátum 2020. Március 27. - 01:47:37 »
Köszi, erre is gondoltam, ezt a videót is megleltem már. Szerencsére az eredeti csati is rendben van, nem fog kelleni másik, legalábbis egyelőre. Találtam olyan tápot is, amelyik 110-ről és 240-ről egyaránt elmegy, és egyszerre ad le 12 és 5V-ot. Már meg is rendeltem.
3
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Március 26. - 19:20:42 »
Szia!

Ha hozzáférsz 3D-nyomtatóhoz, nem lehetetlen az eredeti tápdugó pótlása sem. Itt egy elég korrekt videó a komplett tápegység utángyártásáról:

https://www.youtube.com/watch?v=9tWgmhBK7Fc
4
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta tomcatmwi Dátum 2020. Március 26. - 19:16:29 »
Ahhaaa... tényleg, és én nem vettem észre. Izé, én lenni külföldi, nem beszélni jól matyar. Valószínűleg ezért nem találtam meg a hardveres topicot sem, bicsibocsánat.

Szóval 12V és 5V kell neki? Az sima ügy. Veszek egy dual output tápot, kibelezem az eredetit (valószínűleg úgysem túl biztonságos már), beteszem a helyére, és akkor az 110-zel és 220-szal is menni fog. Az idétlen csatlakozót meg át kell tenni kábelestül, és kész.
5
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta Charley Dátum 2020. Március 26. - 09:43:52 »
A kezelési útmutató 51. és 54. oldalán van leírva a kiosztás. Sajnos, az egyes ágak áramfelvétele nincs megadva, de valaki mintha már megfejtette volna itt. Az orosz csatlakozó beszerzése is egy nagyobb gond.

http://tvc.hu/doc/konyvek/kezelesiutmutato.pdf
6
Általános csevegő / TVC táp 110V-ra
« Utolsó üzenet: írta tomcatmwi Dátum 2020. Március 26. - 06:26:43 »
Sziasztok! Új vagyok itt, és bekapcsolt TVC-t sem láttam 28 éve. De most ezen változtatni szeretnék, mert landolt végre a gyűjteményemben egy TVC 64. Hurrá! Valószínűleg az egyetlen példány Kanadában. Merthogy én itt éldegélek.

Ebből nyilván már érthető a topic címe. Azzal tisztában vagyok, hogy a TVC-hez sosem készült 110 voltos táp. Azt viszont semmi nem zárja ki, hogy építsek. Csakhogy...

... csakhogy bár úgy néz ki, a gépezet minden porcikáját gondosan dokumentálták a T. Közösség szorgos kezei, a táp csatikiosztását valahogy nem sikerült. Én legalábbis sehol sem találtam. Aztán persze lehet, hogy én vagyok vakegér. Egyáltalán hány voltos a betáp? A dugaljra csak annyit véstek gyárilag, hogy DC.

Légyszi súgjatok, mert különben nem fogok tudni a magyar ipar remekével villogni a következő retrós meetingen. Pedig ilyet biztos nem láttak még errefelé.
7
TVC Emulátorok / Re:javatvc
« Utolsó üzenet: írta cigam Dátum 2020. Március 8. - 16:46:28 »
Haliho!

Nagyon köszönöm, remekül fut macOS alatt is (elvégre java :), de a SHIFT-el előhívható karaktereket nem tudom előhozni. Pontosabban a numerikus sorral van gond (',"(,)), az ö,ü,ó már megint jó, és persze a számok is, csak a SHIFT+szám kombira nem jön elő a megfelelő karakter.
Remélem folytatod a kód faragását!

Üdv:Tamás
8
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Február 28. - 07:22:14 »
Ma hajnalban szakítottam időt a próbákra/méricskélésre, mert hét végén elutazunk. A helyzet a következő:

1. HBP kártya nélkül sem jó a kép, ugyanaz a hibajelenség RGB-n: SET BORDER 16-ra a háttér vált lilára, nem a keret zöldre.

2. Az FB-n javasolt méréseket elvégezve a B10, B11, B12 és C10-es IC környékén minden rendben van, ami mérhető szkóp vagy logikai analizátor nélkül (az RC tagok elemeit is beleértve: C1, C2, C3, R22, R23, R24).

Innentől esélyes, hogy a CRTC vagy valamelyik IC a hibás, lehet, hogy szakemberre bízom a javítást...
9
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta Dr.OG Dátum 2020. Február 27. - 19:15:19 »
Szia!

1.) Valóban én voltam láma, és beforrasztva mértem az ellenállásokat. Kiforrasztva stimmelnek az értékek, beforrasztva is az eredők (FB-n volt, aki lemérte). Ránézésre a HBP kártya intaktnak tűnik, leszámítva a fentebb említett átkötést.

2.) Nem próbáltam még a HBP nélkül bekapcsolni a gépet (eszembe sem jutott, de FB-n is javasolták). Viszont mindenképpen meg fogom tenni.

3.) FB-n is arra jutottunk, hogy valószínűbb a HBA panel valamelyik alkatrészének a meghibásodása, az ottani hozzászólások alapján a B10-es, B11-es, B12-es és C10-es IC és környéke a gyanúsított (háttér-pixel multiplexer, border szín tároló, WSE, border jel vagy VRCL). Hét végén tervezem átnézni az említett területet, sajnos nincs szkópom, de egy logikai analizátorba lehet, hogy beruházok idővel...

Köszi az eddigi segítséget, amint van valami, visszajelzek!
10
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Utolsó üzenet: írta PeterGriffin1 Dátum 2020. Február 25. - 23:21:36 »
Az nem egyértelmű, hogy az R5, R6, R27 és R33 esetén látszik-e a paneleden, hogy cserélve voltak és ezért térnek-e el. Vagy azok az eredeti gyári alkatrészek, csak más értékeket használtak. Vagy egyszerűen mérési hibát vétettél, mivel beforrasztva mérted az értéküket, és így a többi alkatrésszel adódó párhuzamos eredő ellenállást kaptad.
Szerintem csak az első esetben érdemes velük foglalkozni.

Az elektrolit kondiknak nem muszáj folyniuk vagy púposodniuk. Szép csendben kiszáradnak és kész. Volt rá 35-40 évük. Sokan első körben a kondik cseréjét szokták ajánlani. Én inkább a tápfeszültségek meglétének ellenőrzésével kezdeném: +5VA, +5VB, +12V. Ha ezek rendben, akkor a kondikkal nem lehet nagy gond. Esetleg C30 és C28 lehet még érdekes. (C28-ból 2 darab van a kapcsolási rajzon, az R10 mellettire gondolok).

Van még egy 100uF-os kondi a videókimeneten C14-es jelzéssel, azt is érdemes lehet ellenőrizni. (HBA kapcsolási rajz 9. lap) Bár nem tudom, hogy azt a kimenetet használod-e, de a kapcsolási rajz szerint mindkét csatlakozó pont (2 és 3) kondival van leválasztva.

Most olvastam az első bejegyzésedet. Tehát a hiba a videó kimeneten és az RGB-n is fennáll, még ha más is a jellegük? Akkor érdemesebb ott keresni a hibát, ahol a két kimenetnek közösek az áramköri részei. Ha leveszed a videó panelt, akkor is hibás a SCART/RGB kimeneten a jel?
Oldalak: [1] 2 3 ... 10