Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - szaboatis

Oldalak: [1] 2
1
TVC Fejlesztések / Re:Tápegység csatlakozó
« Dátum: 2018. Június 7. - 09:20:31 »
Szia!

Sajnos nem igazán szabványos... Valami régi orosz csatlakozó lehet. Beszerezhetetlen.
A facebook csoportban már szintén felvetődött a kérdés, a soros DB9-es csatlakozó pont bemegy a helyére, érdemes arra cserélni.

Üdv.:
Attila

2
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Október 20. - 22:36:09 »
Szia!
Sajnos május óta nem volt vele időm érdemben foglalkozni. Annyi bizonyos, hogy a rutinok kisértetiesen hasonlítanak a ROM visszafejtésben lévő kódra.
Rövidesen jönnek a hosszú, téli esték; ismét lesz időm vele babrálni  :)

Üdv.:
Attila

3
Szia! A csatlakozók rajzait az 54. oldalon találod.

Kompozit videó: Én a 3. lábat használom, így működik. A csatlakozó még beszerezhető, pl itt: http://www.tme.eu/hu/details/dc-003/din-csatlakozok/

tápcsatlakozó: típusát nem tudom, de belül 1-2, 4-5, 6-7, 9-10 össze van forrasztva, mindegy melyikre kötöd.

Pár kép itt: https://goo.gl/photos/5Z9ucDnrVjWbnFVj7

Üdv.:
Attila

4
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Május 11. - 13:31:37 »
Én is innen töltöttem. Sajnos bizonyos körülmények között olyan assembly utasítást is elfogadott, ami nem érvényes Z80 utasítás. Én írtam el, de az assemblernek hibával le kellett volna állnia, de lefordította. A programom persze elszállt. A visszafejett kódban láttam, hogy zagyvaságot generált az assembler. Alkalomadtán megpróbálom egy kis kódban reprodukálni és elküldöm a fejlesztőnek.

A másik gondom a körülményes használat volt, SDCC esetén nincs szükség CP/M emulátorra. Linux alatt lefordítom, a keletkezett .com file mehet közvetlenül a TVC disk image-be.

5
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Május 11. - 10:58:18 »
Köszönöm! Minden infó, forrás jól jön. Sajnos az utóbbi pár hétben nem haladtam semmit, idő hiányában. Egyenlőre a karakteres módot kódolom, mindhárom grafikus üzemmódra. A Sebestyén Pál féle forrásban szinte minden benne van, csak át akarom portolni SDCC-be. A MESSC sajnos nem vált be, fordításnál hibázik, ami csak disassembly után derült ki, hogy miért szállt el a programom :-(

Itt van néhány - szerintem hasznos - SDCC-vel kapcsolatos link:

http://norecess.cpcscene.net/sdcc-part-1---introduction.html
http://www.cpcmania.com/Docs/Programming/Programming.htm
http://msx.atlantes.org/index_en.html#sdccmsxdos

Ugyan ezek a kódok nem TVC-re, hanem MSX-re vagy CPC-re készültek, de ezek a gépek is Z80 alapúak.
Amint elkészülök a karakteres móddal publikálom, aztán jöhet a grafika.

6
Általános csevegő / Re:UPM-ROM
« Dátum: 2016. Május 11. - 10:42:33 »
A csehek akciójáról nem tudok sajnos semmit. Érdekes.
Az UPM-ROM-ról próbálok egy visszafejtést csinálni, hátha ki lehetne bogozni a 240-es rendszerhívásokat. Szerintem hasonlóan lehet lekódolva, mint az eredeti TVC ROM-ban. Túl könnyen nem lehet felhasználni, elég összetett rutincsomagról van szó. A TVC ROM c. könyben 70-80 oldalon keresztül magyarázza a videómegjelenítés működését. Én ebből a könyvből illetve a Sebestyén Pál féle forráskódokból dolgozok.

7
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 23. - 13:44:07 »
Igen, erre gondoltam, hogy csak ezt tudja. Így nagyon nehéz programot írni. Úgy emlékszem, a TP 5.5-ös vagy 6.0 verziótól tudja az inline assembly-t, de az már MS-DOS...

8
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 23. - 12:31:14 »
A left és right parancs így nem szerencsés, mert a két DW-t a fordító beteszi a kód elejére. Ez addig nem gond, amíg ott 00 van. Ezt NOP (No OPeration) -ként végrehajtja a processzor, azaz nem csinál semmit. Viszont ha a DW-kbe más érték kerül, a program ámokfutásba kezd. A többi rész sem teljesen jó a RADIAN változóba készer is ír, de a programból kilépve ez úgyis elveszik. A left.asm ennyi is elég lenne:

ld    BC,(07FF5h)
ld    HL,90
add HL,BC
ld    (07FF5h),HL


A többibe is belenéztem, így hirtelen nem láttam, hibát, de azok hosszabb kódok. Melyik nem működik? Milyen bemeneti adatokkal?

Nem tudom, a régi Turbo Pascal enged-e inline assembler-t, úgy rémlik, csak gépi kódot lehet beszúrni. Talán külön lefordítani az assembly részeket és linkerrel összefűzni.

Én főleg a ROM visszafejtést használom forrásnak, azt azért elég jól megírták és kifejezetten TVC-re. (A tvc.hu -ról a tvcrom.pdf és Gepi kodu programozas kezdoknek.pdf) Az assembly részeket a MESCC #asm direktrívájába teszem. A végcél az, hogy C -ből lehessen hívni ezeket a funkciókat.

Egyébként én is csak "műkedvelő" vagyok. :-) Rendszergazdaként az időm nagy részében nem kódolok.

9
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 21. - 21:50:48 »
Tartok tőle, hogy a VT-DOS-ban ez nem megy. Sem if-then, sem goto, sem for ciklus nem szerepel a "VT-DOS operációs rendszer" c. könyvben. Keresgéltem, úgy látom, a CP/M sem tud ilyet. Ilyen szempontból az MS-DOS már fejlettebb volt. Miért így szeretnéd megoldani?

A ZCN-t még régebben letöltöttem, fel is fogom használni forrásnak. A célom több kisebb modul:
Egy az alapvető grafikus funkcióknak (video page ki/be lapozás; üzemmódváltás 2,4,16 szín; paletta-,  tinta- és keretszín kezelés, képrnyőtörlés stb)
Erre épülne rá egy karakteres megjelenítő mód, természetesen mindhárom üzemmódban (karakterdefiniálás, szövegkiírás olyasmi, mint a BASIC-ben a SET CHARACTER és PRINT AT)
Ráépülne még a grafikus rajzoló mód (PLOT és társai, mindhárom grafikus módban)
Illetve ezektől függetlenül szeretnék még valami mini játék-motor félét összehozni.

10
TVC Emulátorok / TVC emulátorok használata Linux alatt
« Dátum: 2016. Március 19. - 17:16:36 »
Sziasztok!

Nem tudom, más próbálkozott-e már valamelyik emulátorral Linux alatt? Wine-nal sikerült futtatnom a WinTVC-t és a PCZ80TVC-t is kisebb-nagyobb problémákkal. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném itt megosztani.

11
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 19. - 17:11:55 »
Játszottam pár kört a játékkal :-). Ötletes programokat írtak anno karakteres üzemmódra. Gratulálok a TVC-re portoláshoz! Tovább próbálgattam a MESCC-t, szimpatikus, jól használhatónak tűnik. Elkezdtem benne TVC-re grafikát programozni. Persze a fordítást célszerű CP/M emulátorban vagy a WinTVC "turbó" üzemmódjában végezni. Jól működik az a CP/M emu amit megosztottál. Nagy előnye, hogy közvetlenül a fájlrendszerből dolgozik nem disc image fájlból, így a lefordított fájlok WinTVC image-be juttatása egy kicsit egyszerűbb. Találtam egy jó Z80 emulátort, ami CP/M-et futtat és szintén tud a fájlrendszerből dolgozni: http://www.mathematik.uni-ulm.de/users/ag/yaze-ag/
Ráadásul Linux/Unix alapú rendszerekhez készült, én meg többnyire Linux-ot használok. LinuxMint alatt sikerült lefordítanom, ismerkedem vele. Nem tudom, van-e más rajtam kívül itt a fórumon, aki Linux alatt futtat TVC emulátort. Nyitni szeretnék majd egy új témát a Linuxos tapasztalataimról.

12
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 10. - 12:36:47 »
Köszönöm, lementem a gyűjteményembe. Közben már újrafordítottam CP/M emu alatt, kicsit módosítva a MESCC-t.
c_main.h STRBUF_SIZ=9216 -> STRBUF_SIZ=8704 (36 db 256 byte-os sorpufferből lett 34 soros)
c_main.c GLB_NUM=450 -> GLB_NUM=400
c_main.c GLBTAB_SIZ=7650 -> GLBTAB_SIZ=6800 (450db 17 byte-os bejegyzés helyett 400 db-os)

Ezzel kicsit csökkent a sorfeldolgozó puffer mérete és a globális változók tárolására szánt hely, cserébe fut már a WinTVC-ben.
A cc.com mérete 48512 byte lett, már sikeresen lefordítottam vele egy "Hello world!" programot.

Igazad van, érdemesebb CP/M emulátorban fordítani. Az első kis próbámat is elég sokáig tartott lefordítani WinTVC-ben.
Csatoltam a módosított forrásfájlokat és az új cc.com-ot.

13
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 10. - 09:50:06 »
Valóban, köszönöm a tippet, ezt nem néztem. A VT-DOS Operációs Rendszer.pdf -ben néztem egyébként, hogy hol lehet a használható memória teteje, de nem találátam. Belenéztem a MESSCC forrásába, az üres rész úgy látom előre lefoglalt különböző táblázatoknak. Csak két tömb, ami hirtelen találtam 8330 byte. Megpróbálom CP/M emulátor alatt újrafordítani kisebb tömbökkel, hátha befér a TVC memóriájába.

CP/M emulátorban újrafordítottam, a generált assembly listából látszik, hogy kb 18-19 kbyte üres részt fordít bele (MAKE_CC.ZSM részlet):
glbsymtab:   DEFS 7650
locsymtab:   DEFS 680
glbptr:   DEFS 2
locptr:   DEFS 2
wq:   DEFS 240
wqptr:   DEFS 2
litq:   DEFS 9216
litptr:   DEFS 2
line:   DEFS 256

Megpróbálom kisebb táblázatokkal, hogy beférjen a TVC-be :)

14
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 9. - 12:27:39 »
Nem tudom, VT-DOS alatt mennyi memória áll rendelkezésre, de gondolom, valamivel kevesebb, mint 48k. A cc.com kicsivel nagyobb, mint 48k, a Not enough memory VT-DOS hibaüzenet, a program nem fér be a memóriába.

15
TVC Programozás / Re:DOS Programok
« Dátum: 2016. Március 9. - 12:01:23 »
Sziasztok! Sikerült valakinek működésre bírni a MESCC-t emulátor alatt? (WinTVC 1.0.7) Nekem sajnos *** Not enough memory hibaüzenetet ad a cc, akár magát a compilert (make_cc.c), akár bármilyen példaprogramot akarom fordítani.  :(

Oldalak: [1] 2