Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - Dr.OG

Oldalak: [1]
1
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2020. Június 4. - 05:36:04 »
A gép eladósorba lépett, akit esetleg érdekel, itt tud rá licitálni jövő hét vasárnapig:

https://www.vatera.hu/videoton-tvc-64k-2920129334.html

https://www.vatera.hu/videoton-tvc-tapegyseg-2920129625.html

2
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2020. Június 2. - 05:58:03 »
Csak a jegyzőkönyv kedvéért leírom további kálváriámat (FB TVC csoportban megtalálható, de legyen meg itt is, ez könnyebben visszakereshető):

Az eredeti terv szerint a tavaszi szünetben mentünk volna Kecskemétre a gyerekekkel, és beadtam volna a gépet CommodoreSzerviz-nek, ha már arra járok. Sajnos a vírushelyzet keresztülhúzta a számításom, még az egyeztetésig sem jutottam el. Viszont, mivel időm van bőven, hozzáfogtam magamtól próbálgatni a dolgokat, a következő eredménnyel:

-Kicseréltem a Z80-at és a CRTC-t, nem változott a helyzet. Ezt követően elkezdtem a gyanús IC-ket is lecserélni, konkrétan a B10 jelű 74LS298-at és a B11-es 74LS175-öt. Sajnos érdemben nem változott a helyzet, maradt a boot képernyőn a fekete háttér. Bár a B10 csere után az első bekapcsoláskor legalább az induláskor megvolt a lila képernyő, B11 csere után pedig a VIDEOTON-os kezdőkép háttere is lila volt 2-3 másodpercig, de olyan gyorsan visszajött a fekete, hogy screenshot-ot sem volt időm csinálni.

-Kicseréltem a B12-t és C10-et, meg nem javult teljesen, csak máshogy lett rossz: a B12 cseréje után már stabilan lila lett a boot képernyő háttere. Na, mondom, alakul el, a C10-et is lecseréltem, a boot háttér már sötétkék, de a keret türkiz! Hát, mondom, ilyen nincs, lassan átmegyünk C64-be. Reset után viszont nem lila képenyő, hanem fekete kép fogad zöld kerettel. A keret maradt mindig eggyel zöltebb, mint kellett volna.

-Cseréltem még a B9-et és a B8-at, ebben a sorrendben, a helyzet nem javult, de nem is romlott. Ezt követően, rövid (kb. 10 perces) járatás után viszont eggyel 'visszább esett' a gép, megint lila a boot háttér, sőt, a betű és papírszínek is kezdenek ismét elmászni. Ez az a pont, ahol feladom, rakom fel a motyót Vaterára, 1Ft-os kikiáltási árral, hátha valaki lát benne fantáziát...

Köszönöm minden segítő szándékú szakembernek a tanácsokat és a támogatást! Nem rajtuk múlott a dolog, sajnos az én türelmem fogyott el...

3
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Dátum: 2020. Március 27. - 06:12:28 »
Arra figyelj, hogy -12V is kell a gépnek a szokásos +5V és +12V mellett!

Nem tudom, ennek a hiánya mennyire kritikus a készülék üzemeltetése szempontjából, lehet, hogy elindul nélküle is, csak bizonyos funkciók nem fognak működni...

4
Általános csevegő / Re:TVC táp 110V-ra
« Dátum: 2020. Március 26. - 19:20:42 »
Szia!

Ha hozzáférsz 3D-nyomtatóhoz, nem lehetetlen az eredeti tápdugó pótlása sem. Itt egy elég korrekt videó a komplett tápegység utángyártásáról:

https://www.youtube.com/watch?v=9tWgmhBK7Fc

5
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2020. Február 28. - 07:22:14 »
Ma hajnalban szakítottam időt a próbákra/méricskélésre, mert hét végén elutazunk. A helyzet a következő:

1. HBP kártya nélkül sem jó a kép, ugyanaz a hibajelenség RGB-n: SET BORDER 16-ra a háttér vált lilára, nem a keret zöldre.

2. Az FB-n javasolt méréseket elvégezve a B10, B11, B12 és C10-es IC környékén minden rendben van, ami mérhető szkóp vagy logikai analizátor nélkül (az RC tagok elemeit is beleértve: C1, C2, C3, R22, R23, R24).

Innentől esélyes, hogy a CRTC vagy valamelyik IC a hibás, lehet, hogy szakemberre bízom a javítást...

6
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2020. Február 27. - 19:15:19 »
Szia!

1.) Valóban én voltam láma, és beforrasztva mértem az ellenállásokat. Kiforrasztva stimmelnek az értékek, beforrasztva is az eredők (FB-n volt, aki lemérte). Ránézésre a HBP kártya intaktnak tűnik, leszámítva a fentebb említett átkötést.

2.) Nem próbáltam még a HBP nélkül bekapcsolni a gépet (eszembe sem jutott, de FB-n is javasolták). Viszont mindenképpen meg fogom tenni.

3.) FB-n is arra jutottunk, hogy valószínűbb a HBA panel valamelyik alkatrészének a meghibásodása, az ottani hozzászólások alapján a B10-es, B11-es, B12-es és C10-es IC és környéke a gyanúsított (háttér-pixel multiplexer, border szín tároló, WSE, border jel vagy VRCL). Hét végén tervezem átnézni az említett területet, sajnos nincs szkópom, de egy logikai analizátorba lehet, hogy beruházok idővel...

Köszi az eddigi segítséget, amint van valami, visszajelzek!

7
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2020. Február 20. - 05:39:58 »
Üdvözlöm a kartársakat!

Még mindig küzdök a TVC-m video kimenetével, odáig jutottam el tegnap, hogy végigmértem az összes ellenállást a HBP-n, és 4 helyen találtam eltérést a korábban Vaterán hirdetett panelhez képest (ennek a képét csatolom, most tekintsünk el attól, hogy a 7805 hiányzik róla, az enyémen rajta van): Az R5-öt 8k-nak mértem 20k helyett, az R6-ot 7k-nak 10k helyett. Ezek a Q1-es tranzisztor bázisához csatlakoznak. Az R27 nálam 5k4 (a fotón 6k2 szerepel, ha jól látom), az R33 pedig nálam 9k, pedig 12k-nak kellene lennie. Ezek a Q3 tranzisztor bázisához csatlakoznak.

Első kérdésem az lenne, hogy másnál mik ezek az értékek, illetve lehet-e valahol fellelni hivatalos információt ezzel kapcsolatban? A tvc.homeserver.hu-n van ugyan egy kapcsolási és egy beültetési rajz is (csatolva), de az alkatrészek konkrét értékei nem szerepelnek rajtuk, és máshol sem találtam ezzel kapcsolatban adatot. A panelon van még 5 axiális kondenzátor, ezeknél a kapacitás stimmel (22uF), bár az én panelomon ezek 16, és nem 18V-osak, mint a fotón, de ennek szerintem nincs gyakorlati jelentősége. Ezeket nem bolygatnám, nehéz őket pótolni, és ránézésre nem tűnnek betegnek (nem púposak, nem folynak).

A másik kérdésem, hogy milyen típusúak a Q1 és Q3 tranzisztorok? Mert a bázishoz kapcsolódó ellenállásokat (feltételezem) amiatt is cserélhették, hogy változtak ezek. Az én panelom újabb, már 'csíkos' (színkódolt) ellenállások vannak rajta. A végső kérdés pedig, hogy azzal csinálhatok-e bajt, ha kicserélem ezeket az alacsonyabb értékű ellenállásokat magasabbra? Szerintem nem, de nem akarok még több problémát generálni, mint amennyi egyébként is van. Csak emlékeztetőül, az egész onnan indult, hogy szereztem egy 64k-s TVC-t, ami flottul működik, azt leszámítva, hogy a keretszín változtatásakor "összekavarodnak" a színek, szélsőséges esetben a szinkronjel is bizonytalanná válik. Mindenkinek köszönöm előre is a segítséget!

UI: Ugyanezt az FB csoportban is megkérdeztem, gondoltam, több szem többet lát, meg nem igazán tudom, hogy mekkora a 2 tagság 'közös halmaza'.

9
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2019. December 14. - 06:37:38 »
Valóban, köszi a tippet!

Ezen nincs átkötés sehol, leszedtem a képeket, majd összehasonlítom a kettőt (most nem otthon vagyok). Az enyémen tuti rajta van az 5V-os stabkocka, arra emlékszem.

Már azon is gondolkodtam, hogy lehet, simán veszek egy másik komplett panelt, de ha ilyen húzós ára van, akkor inkább mégsem (15.000-ért adja ezt a Vaterán az illető, én az egész gépért fizettem 10.000 Ft-ot).

Az azért elgondolkodtató, hogy a szocializmusban mennyire lehetett minőségellenőrzés, miért szereltek be egy olyan panelt, amit már az elején javítani kellett, és hogy a teszteknél senkinek nem tűnt fel ez a furcsaság? Bár azt is el tudom képzelni, hogy a '80-as évek közepén esetleg fekete-fehér TV-n próbálták ki, ott meg ugye nem biztos, hogy észrevenni a különbséget a kék és a zöldesszürke között. Vagy csak a régi CRT-k jobban tolerálták a nem szabványos videojelet - bár ez a Philips CM8833-asommal sem tökéletes, a kép tetején van csak egy kevés sötétkék...

Tippeket továbbra is várom, vagy ha van valakinek egy fölösleges HBP  panelja, ami tuti működik, és 'emberi áron' hajlandó megválni tőle, az is érdekelne.

Üdv mindenkinek: Gábor

10
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2019. December 10. - 06:14:36 »
Megint ide írok, FB-n nem kaptam választ egyelőre. Kérdésem a következő:

A fenti gépből a HBP panelt kivéve és a hátulját tüzetesen átvizsgálva találtam egy utólagos átkötést, ami az R33-as ellenállás egyik lábát kötné össze a C12-es kondenzátorral (a csatolt képen piros háromszögek jelölik a két forrasztási pontot). Ez szemmel láthatólag hozzáér egy harmadik forrponthoz is, a Q3-as tranzisztor (3904) középső lábához (bázis). A Homeserveres kapcsolási rajz ( http://tvc.homeserver.hu/doc/tervrajzok/hpb_kartya_1-1.tif ) szerint ez azonban nem baj, sőt, ha jobban megnézzük a fotót, az átkötés alatt valóban ott fut a zöld vezetősáv egyébként is. Viszont multiméterrel mérve az R33 és a C12 megfelelő lábait nincs elektromos kapcsolat, vagyis 'elengedte a forrasztás'. Kérdésem az, hogy másnál is van-e ilyen átkötés, és vezet-e. Mert ha igen, ez lehet a hiba forrása, és korrigálom, de ha nem, akkor tovább keresek, nem akarok 2 olyan pont közt zárlatot létrehozni, ahol nem kellene... Amúgy első blikkre házi gányolásra gondoltam, de ezt kizárja a garanciaplomba épsége (korábban azt hittem, viaszból van, de kemény volt és morzsálódott, alig bírtam kifaragni a lyukból).

Szerk:
Hogy magamnak válaszoljak, visszaforrasztottam az átkötést az R33-as ellenállás forrpontjára, de továbbra sincs kék hátterem. Még az is lehet, hogy máshová kellene kötnöm, a C12 felőli végét is csak az ammen tartotta. Megköszönném, ha valaki töltene fel jó felbontású képet a saját HBP panele aljáról (a homeserveren nem találtam, de lehet, hogy csak én vagyok ügyetlen, és nem vettem észre). Esetleg tipp, hogy melyik alkatrész hajlamos különösen meghibásodásra ezen a panelen és környékén?

11
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2019. Október 18. - 06:06:50 »
Köszi, megpróbálom!

12
Általános csevegő / Re:TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2019. Október 17. - 06:35:46 »
És a SET BORDER hatás a színekre...

13
Általános csevegő / TVC video kimenet furcsaságai
« Dátum: 2019. Október 17. - 06:34:39 »
Üdvözlöm a kartársakat!

Nemrég boldog tulajdonosa lettem egy Videoton TVC 64k-nak. Természetesen első dolgom az új szerzemény kipróbálása volt, mivel RF kábelt nem kaptam hozzá, a szabványos meg méretileg nem passzol a gép hátlapi csatlakozójához, összedobtam egy-egy AV és RGB-SCART kábelt is (halkan jegyzem meg, hogy már DOMINÓ-DIN csatlakozót sem lehet beszerezni, még jó, hogy volt itthon régebbről). Szerencsére a VIDEO és RGB portok lábkiosztása megtalálható a 'Kezelési útmutató'-ban, így (látszólag) nem volt nehéz dolgom. Aztán jött a meglepi: több eszközön is próbálva a csatlakozókat, már a BOOT képernyő sem az igazi: a háttér (és a keret) a várható sötétkék helyett zöldesszürke vagy fekete, esetleg, ha mégis kék, túlszaturált és szellemképes, egyes megjelenítőkön instabil. Utána a BASIC prompt már minden megjelenítőn jónak tűnik, sőt, a 'Kezelési...' 27. oldalán található rövid programmal tesztelve látszólag az összes szín rendben van. Ezután jön a nem várt fordulat: ha a keret színét pl. sötétzöldre próbálom állítani (SET BORDER 16), akkor az összes szín "elmászik", de máshogy kompozit, mint RGB kimeneten: AV-nál a keret lesz rózsaszín, SCART-on meg a háttér lila. Próbálkoztam mindenféle "barkács" megoldással: kompozit videojelnél mind a kondenzátorral leválasztott, mind a natív jelet teszteltem, plusz ellenállás sorba kötésével is kísérleteztem (csak sötétebb lett a kép tőle). RGB-SCART-nál próbáltam a szinkronjelet natívan, ellenállással, sorba kötött kondenzátorral és shunt rezisztorral a föld felé, semmi nem változott. Sőt, a kompozit videot is próbáltam szinkronként, ugyanazon eredménnyel. Nem gondolom, hogy a megjelenítőkben lenne a hiba (ugyanezen készülékek Amigával, Enterprise-zal és ZX Spectrum +2A-val tökéletesen működnek), ráadásul CRT-n, LCD-n és projektoron is (lényegében mindenem, amihez hozzáfértem) teszteltem. Nem szeretném a gépet megbontani, mert soha nem volt még szétszedve (érintetlen viaszpecsétek), de ha kell, megteszem. Máskülönben úgy tűnik, hibáltanul működik (magnóról tölt és elindít programot, hang, joystick is rendben van).

Amire tippelnék, hogy az általa produkált 314 sor/kép nem szabványos (elvileg 576i/288p jelet ír elő a PAL norma), nem tudom, másnak van-e hasonló tapasztalata.

Végül néhány képet csatolok illusztrációként.

Köszönöm előre is a segítséget: Gábor

14
Általános csevegő / Re:TVC 64k-t keresek megvételre
« Dátum: 2019. Szeptember 4. - 06:15:33 »
Sziasztok!

Leendő TVC-sként keresek üzemképes 64k-s gépet tápegységgel, reális áron. Eddig csak FPGA-s reimplementációval volt dolgom, annak bétatesztelésénél működtem közre:
http://joco.homeserver.hu/fpga/mist_tvc.html
Retró Facebook csoport adta a végső lökést, várható ugyanis SD-kártyás floppy emulátor Kollár Zoltántól, CommodoreSzerviz jóvoltából pedig utángyártott joystick is rendelhető...

Ajánlatokat az 'orvosgab [at] gmail [dot] com' E-mail címre várok, földrajzi közelség (Békés, esetleg Csongrád megye) előny!

Szerk.:
Idő közben tárgytalanná vált a kérésem, mivel előző hét végén a könyvelőm meglepett egy patika állapotú 64kB-os TVC-vel! Véletlenül akadt rá egy csabai srácnál (ő C64-est keresett magának), emlékezett rá, hogy szeretnék ilyen gépet, 10.000Ft-ot kért érte az eladó. Soha nem volt szétszedve, erről árulkodnak az érintetlen viaszpecsétek a táp és a gép alján... Igaz, hogy nincs hozzá doboz, de ennyi pénzért szerintem így is ajándék. Pár fotót csatolok a gép állapotáról és működéséről.

Üdv mindnekinek: Gábor

15
TVC Fejlesztések / Videoton TVC MIST FPGA-n
« Dátum: 2017. Április 1. - 23:35:12 »
Sziasztok!

Új vagyok a fórumban, első hozzászólásommal viszont rögtön új topicot nyitok (remélem, ez nem számít tiszteletlenségnek).

Csak jelezni szeretném, hogy László József (alias joco) MIST FPGA-ra elkészítette a Videoton TVC core-ját, ami letölthető innen:
http://joco.homeserver.hu/

A MIST-ről bővebben:
https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Üdv mindenkinek: Gábor

Oldalak: [1]