Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - PeterGriffin1

Oldalak: [1]
1
TVC Emulátorok / Re:javatvc
« Dátum: 2018. Szeptember 4. - 18:17:49 »
Üdvözletem!

Toltam egy kicsit a projekt szekerén, mert lehet, hogy lenne igény egy ilyen platformfüggetlen emulátorra, mint a JavaTVC.
Alapvetően RPI-n próbáltam futtatni, de ott harmatos teljesítményt adott (kb. 10%-os Z80 processzor teljesítményt). Teszteltem P4@2.4GHz-es gépen szintén Raspbian-on és ott is csak kb. 50% lett. Jó hír viszont, hogy Windowson hasít.  :)

Ezek után az újítások röviden:
- teljes Z80 emuláció (?)
- MC6845-ös emuláció
- hang hozzáadása
- billentyűzet javítása (AltGr kódok)
- SD cartridge emuláció (bónusz)
- teljes képernyős mód

Ismert bug-ok:
- fájlműveletek után (CAS betöltés/SD image betöltés) lefagyhat, mert ilyenkor leállítja a fő szál futását, csak nem mindig sikeresen (nincs szinkronizálva)
- teljes képernyőről visszatérve képernyő-méret váltás beragadhat


A futtatáshoz 8-as Java szükséges.
A mellékletek tartalmazzák a futtatható JAR fájlt, és a forráskódokat.
A forrásfájlok szabadon felhasználhatóak (ahogy eddig is azok voltak). Szóval ha valaki android-ra akarja portolni nyugodt szívvel megteheti...

2
TVC Javítás / Re:TVC billentyűzet és joystick
« Dátum: 2018. Június 13. - 21:29:29 »
Idézet
Egyébként ha a plusz 4 membránt is beépítették volna (vagy csak azokat), akkor kisebb joystick kar mozgások működtetnék az irányokat, hiszen a külső érintkezőket hamarabb eléri a lenyomó talp.

Szerintem meg is adtad magadnak a választ. :)

Egy próbát megérne, ha már úgy is szereled a gépet, hogy a külső helyekre áttéve a membránokat finomabb mozgásokra reagál-e, vagy marad ugyanolyan? A külső lenyomók egyben a rugózást is adják, ezért nem annyira egyértelmű így elméleti síkon a dolog...

3
TVC Javítás / Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Dátum: 2016. Szeptember 13. - 17:27:43 »
Szia! Elméletileg a"video" feliratú csatlakozón érhető el a kompozit jel. Egy DIN5-ös dugó kell hozzá.

Bővebb információkat a gépkönyvben találsz:
http://www.tvc.hu/doc/konyvek/kezelesiutmutato.pdf

Oldalak: 8, 10, 11, 50, 54

4
TVC Javítás / Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Dátum: 2016. Augusztus 27. - 12:43:31 »
Tudnál fényképet is mellékelni a TV-ről? Melyik kimenetet használod (videó vagy antenna)? A kábel rendben van, nincs kontakthiba?

5
TVC Programozás / Re:Soros vonal programozása
« Dátum: 2013. Augusztus 1. - 11:26:57 »
Én a képszinkronnal töröltetném a flip-flop-ot, hiszen ha a sorszinkron törölné, akkor a következő sorban újra tudná triggerelni a CRTC-t és felülírná az előző karaktercímet.
Megnéztem megint a 6845-ös adatlapját, valójában csak az LPSTB felfutó éle számít, és hogy egy karakterütemnél szélesebb legyen. Egy kb.10ms-os monostabil is elég lehet a megfelelő széles impulzushoz (a teljes kép 20ms).
(Amúgy kíváncsi leszek, hogy fekete képernyőn is működik-e a fényceruza, már ezen agyalok egy ideje  ::) )

6
TVC Programozás / Re:Soros vonal programozása
« Dátum: 2013. Július 31. - 11:49:59 »
Azt ne felejtsd el, hogy a 6845-ös CRTC LPSTRB bemenete magas aktív, valamint belül a karakterórajelhez szinkronizált, ezért legalább 640ns széles impulzust kell rá adni. A fototranzisztornál pedig érdemes az érzékenységet állíthatóra megcsinálni, mivel a képernyőnek van némi után-világítási ideje és nekünk csak arra a felvillanásra van szükségünk, amikor az elektronnyaláb pont a kurzort rajzolja ki.

7
TVC Fejlesztések / Re:Memória bővítő
« Dátum: 2013. Július 18. - 13:13:29 »
Olvasgatva a témát, megpróbáltam utána járni, hogy is oldották meg a 64kbites DRAM-ok frissítését TVC-n. Tudvalevőleg a Z80-as csak 7 bites frissítési címet szolgáltat, az R regiszter legfelső bitje nem inkrementálódik a frissítési ciklus után. Ez 16Kbites RAM-oknál nem probléma, ott a RAM mátrix 7x7-es elrendezésű. A 64Kbites RAM-ok viszont 8x8-as mátrixot tartalmaznak. Vagyis 8 bites frissítési címet igényelnek. Honnan veszik ezt az extra bitet?
A kapcsolási rajzokon semmi nyoma sincs bármilyen kiegészítő áramkörnek, és a SW-ben sem láttam semmit, hogy az R regiszter legfelső bitjét pl. megszakítás alatt átállítanák. Továbbá a 64K+ -os gépeken a videó RAM is 64kbites IC-kből épül fel, és ott is csak a videó lapozó regiszter bitjeit multiplexálják rá a DA7-es lábakra.
Talán nem is dinamikus RAM-ok vannak a gépben? Valaki meg tudná nézni a 64Kbites RAM IC-k pontos típusjelzését?

8
TVC Javítás / Re:Havazás a képernyőn, mitől lehet?
« Dátum: 2013. Július 17. - 11:45:27 »
Ha 2-színű módba váltasz (GRAPHICS2) akkor egyértelműbben meghatározható, hogy melyik bitek/memória IC-k lehetnek rosszak.
Érdemes még 16-színű módba is átkapcsolni, mert olyankor a paletta regisztereket nem használja, így kizárható azoknak az esetleges hibája.

9
Nem ismerem annyira ezt az IC-t, de véleményem szerint ez is hasonló számláló láncot tartalmaz mint a TVC hanggenerátora. Tehát a beírt oktáv és offszet érték együttesen egy 11 bites értéket adnak. Erről az értékről kezd el visszafelé számolni az adott csatorna frekvencia-generátora. Amikor eléri a 0 értéket kiad egy szintváltást a kimeneti jelen (félperiódus) és újra betölti az oktáv és offszet értékeket a számlálóba. Ha a processzor felől számlálás közben érkezik új oktáv és/vagy offszet érték, akkor az nem kerülhet bele a számlálóba azonnal, mert különben "tönkre tenné" a korábban megszólaltatott hang utolsó félperiódusát. Ezért amikor a számláló ismét nulla lesz, megvizsgálja, hogy van-e új oktáv/offszet érték. Ha egyszerre van mind a kettőből új, akkor először csak az oktáv értéket frissíti (valamiért így oldották meg), majd az így leszámolt "sánta" félperiódus után tölti csak be az új offszet értéket is. Ezután már a helyes félperiódus hosszakkal fog dolgozni. Mivel az oktáv adja a félperiódus hosszának felső 3 bitjét, így kisebb hibát okoz, mintha az offszetet (alsó 8 bit) töltené be először.
Ez a kis döccenés csak az együttes oktáv+offszet váltáskor történik és egy félperiódusnál nem hosszabb. Így valószínűleg nincs ember aki ezt kihallaná. ;)

10
Idézet
Az eredeti TVC-s sprite modulnál mindig mikor megakad a szemem, az jár a fejemben, hogy mi a manó lehet a dobozban? Milyen elgondolás szerint épült?
Most hogy már a belsejéről is láthatunk képeket, még elgondolkoztatóbb, vajon mégis mit tudhatott? :)
Annyi sejthető, ha a szabványos bővítőcsatlakozóra lehetett kötni, akkor csak az alap 16 színt használhatta.
Amúgy itt-ott mintha cirill betűk is feltűnnének az IC tokokon. Gyanús, hogy inkább Mo.-on szerelték össze, az angolok csak tervezték.

11
Köszönet a demó videóért, kellemesen muzsikál :)
Az illesztő I/O port kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy eredetileg a SLOT0..3 jelek használandók a bővítőkártyák perifériacímzésére. Ezek 16-bájtos tartományt jelölnek ki a gép alap I/O tartományában. Előnyük, hogy nem kell a felső címbiteket dekódolni és már össze vannak kapuzva a Z80-as IORQ jelével, így közvetlenül használhatók IC kiválasztójelként (nCS). Hátrányuk, hogy a 4 bővítőkártya hely 4 külön címtartományban van, vagyis a kártyát másik slot-ba dugva másik I/O báziscímen érhető el. Ezért azt a programok indulásakor külön meg kell adni.
Másfelől, ha saját címdekódert használsz, akkor 080h fölött érdemes elhelyezni az I/O címet, mert a TVC csak az alsó 128 címet használja. (A 0FEh és 0F0h fölötti címeket a Spektrum emulátor kártyának érdemes meghagyni).

12
TVC Emulátorok / Re:FD1793 Floppy csatoló emuláció
« Dátum: 2013. Május 31. - 16:33:07 »
Szia!
A lemez geometriájában a sáv (C-cilinder v. track) a legnagyobb egység. A sávon belül vannak a fejek (H-heads) és a fejeken belül a szektorok (S-sectors).
Így a 720kB-os lemez paraméterei: C=80 H=2 S=9, a kapacitása pedig C*H*S*512 bájt = 737280 bájt.

A sávok számozása: akt_sáv= 0..79
a fejek számozása: akt_fej=  0..1
a szektorok számozása: akt_szektor= 1..9.

Egy szektor lineáris blokkcíme: LBA= akt_sáv * (H * S) + akt_fej * S + akt_szektor - 1

Ebből az image fájlbeli bájt-pozíció: this.position = LBA * 512 bájt

Oldalak: [1]