Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Témák - laszlo.arvai

Oldalak: [1]
1
TVC Fejlesztések / SD, USB, RTC, WiFi, hang bővítő kártya
« Dátum: 2014. Április 12. - 21:39:58 »
Ha már a Facebook-on szóba került, akkor gondoltam létrehozok egy új topicot a bővítőkártya részleteinek megbeszéléséhez. Szóval a következő dolgok vannak most beletervezve:

- mikro SD kártyán a TVC floppy meghajtójának emulálása (a kártyán van néhány tüskesor amire egy pár logikai áramkörből álló kiegészítést felrakva, hardveresen is kompatibilis lehet az eredeti floppyvezérlővel)
- USB device módban az SD kártya PC-ről is elérhető mint meghajtó
- USB device módben a kártya soros portnak is látszik, a TVC felől pedig soros kártyának, 8251 emulációval
- USB host módot is támogat a kártya, például PenDrive, joystick vagy egyéb USB-s eszközök illesztéséhez (egyszerre viszont nem lehet a két módot használni vagy USB host vagy USB device)
- Real Time Clock, elemmel
- Mono digitális audio kimenet belekeverve a TVC eredeti hangjába. Ide például szoftveresen emulált hangchip-ek hangja kerülhetne
- Wifi interface
- szokásos RAM, ROM (a fejlesztéshez a kártyán levő ROM helyére RAM is lapozható, így egyszerűbb a ROM tartalmának fejlesztése)
- néhány egyéb jel ki van hozva tüskesorsokra, ide olyan bővítőpanelek dughatók mint pl. a teljes hardveres floppy vezérlő kompatibilitáshoz szükséges kiegészítő áramkörök vagy például egy VS1053-as Codec (Wav, MP3, FLAC lejátszás)

A kacsolási rajz és a nyák terv is készen van (azokat is mellékelem), ha nem kell sokat módosítani rajta, akkor akár mehet is gyártása egy pár darabos prototípus szériához...

2
TVC Fejlesztések / USB Billentyűzet illesztő
« Dátum: 2014. Április 9. - 22:57:52 »
Mivel a Facebook-on felmerült, hogy többeket is érdekelne egy USB billentyűzetillesztő ezért gondoltam indítok egy új témát az ezzel kapcsolatos dolgok megbeszéléséhez. És kezdetnek rögtön mellékelem is a kapcsolási rajz első verzióját és a NYÁK tervet is. A  NYÁK úgy készült, hogy a joystick port helyére berakható a kártya és a régi DB9-es csatlakozó helyére kerül az USB csatlakozó. Belül pedig a kapcsolási rajzon bejelölt, TVC alaplapi IC-k megfelelő lábaira kell rövid drótokkal rákötni a kártyát.


3
TVC Fejlesztések / Egyéb hangbővítési ötletek
« Dátum: 2013. Június 16. - 21:26:10 »
Sziasztok!

Ha esetleg többeket is érdekelne egy hang bővítés a TVC-hez, akkor összefoghatnánk. Én hajlandó vagyok néhány (5-10) darab NYÁK-ot összerakni és alkatrész+postaköltségért elküldeni annak akit érdekel.

Az első kérdés, hogy egyáltalán hány ember van akit érdekelhet? Az értelmes NYÁK költséghez kellene legalább 3-5 panelt gyártatni (a több csak jobb)

A második kérdés, hogy mit is csináljunk pontosan? Én a következőket gondolom:

1. Összerakjuk a kártyát régi hang IC-kből. Itt a legfőbb kérdés, hogy milyen chip-eket kellene használni. Én mindenképpen többféle IC-t javasolnék, lehetőleg olyat ami még beszerezhető, elég sok zene van hozzá, esetleg létezik hozzá valamilyen elterjedt zenei fájlformátum. Szóval ezek alapján a szempontok alapján én a következőket tenném rá, nagyjából ebben a fontossági sorrendben:
I. YM2612 + SN76489 
II. AY-3-8910
III. POKEY
IV. Saa1099

Mivel ezek jellemzően 1-2 portot foglalnak el, semmi akadálya annak, hogy 3-4 féle chipet is feltegyünk a kártyára.

2. Megcsináljuk úgy a hangkártyát, hogy csak egy komolyabb 32 bites mikrokontroller lesz rajta és szoftveres emulációban használjuk a fent említett (vagy tetszőleges más) chipeket. Ennek az az előnye, hogy szinte minden a 80-as években gyártott chiphez van emuláció és a MAME miatt ezek el is érhetők nyílt forrásban. És ha már úgyis van egy procink, akkor mellé lehet tenni, mondjuk egy WiFi-t, USB host-ot, sprite kezelést meg ami még eszünkbe jut.

3. Aztán persze ha fokozni akarjuk akkor még a kártyára feltehetünk egy FPGA-t, de szerintem első körben felesleges ennyire túlbonyolítani.

Szóval érdekel-e valakit ilyesmi? Nyissunk-e egy új topicot ahol ezt meg tudjuk beszélni?

Oldalak: [1]