Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - laszlo.arvai

Oldalak: [1]
1
TVC Fejlesztések / SD, USB, RTC, WiFi, hang bővítő kártya
« Dátum: 2014. Április 12. - 21:39:58 »
Ha már a Facebook-on szóba került, akkor gondoltam létrehozok egy új topicot a bővítőkártya részleteinek megbeszéléséhez. Szóval a következő dolgok vannak most beletervezve:

- mikro SD kártyán a TVC floppy meghajtójának emulálása (a kártyán van néhány tüskesor amire egy pár logikai áramkörből álló kiegészítést felrakva, hardveresen is kompatibilis lehet az eredeti floppyvezérlővel)
- USB device módban az SD kártya PC-ről is elérhető mint meghajtó
- USB device módben a kártya soros portnak is látszik, a TVC felől pedig soros kártyának, 8251 emulációval
- USB host módot is támogat a kártya, például PenDrive, joystick vagy egyéb USB-s eszközök illesztéséhez (egyszerre viszont nem lehet a két módot használni vagy USB host vagy USB device)
- Real Time Clock, elemmel
- Mono digitális audio kimenet belekeverve a TVC eredeti hangjába. Ide például szoftveresen emulált hangchip-ek hangja kerülhetne
- Wifi interface
- szokásos RAM, ROM (a fejlesztéshez a kártyán levő ROM helyére RAM is lapozható, így egyszerűbb a ROM tartalmának fejlesztése)
- néhány egyéb jel ki van hozva tüskesorsokra, ide olyan bővítőpanelek dughatók mint pl. a teljes hardveres floppy vezérlő kompatibilitáshoz szükséges kiegészítő áramkörök vagy például egy VS1053-as Codec (Wav, MP3, FLAC lejátszás)

A kacsolási rajz és a nyák terv is készen van (azokat is mellékelem), ha nem kell sokat módosítani rajta, akkor akár mehet is gyártása egy pár darabos prototípus szériához...

2
TVC Javítás / Re:Kazetta betoltes
« Dátum: 2014. Április 9. - 23:14:26 »
Ezt is kipróbálhatod és akkor a WAV konvertálást ki is maradhat, mert rögtön küldi hangkártyára a CAS-t: https://code.google.com/p/tvc-tape/

3
TVC Fejlesztések / USB Billentyűzet illesztő
« Dátum: 2014. Április 9. - 22:57:52 »
Mivel a Facebook-on felmerült, hogy többeket is érdekelne egy USB billentyűzetillesztő ezért gondoltam indítok egy új témát az ezzel kapcsolatos dolgok megbeszéléséhez. És kezdetnek rögtön mellékelem is a kapcsolási rajz első verzióját és a NYÁK tervet is. A  NYÁK úgy készült, hogy a joystick port helyére berakható a kártya és a régi DB9-es csatlakozó helyére kerül az USB csatlakozó. Belül pedig a kapcsolási rajzon bejelölt, TVC alaplapi IC-k megfelelő lábaira kell rövid drótokkal rákötni a kártyát.


4
TVC Fejlesztések / Re:Gyorsitott betoltes kazettarol
« Dátum: 2013. Június 21. - 22:13:43 »
Csináltam néhány mérést, hogy lássuk mit lehet kihozni a kazetta bemenetből. Sajnos ahogy sejtettem a C21 nem könnyíti meg a helyzetet. Laptop audio kimenetről hajtva olyan 8...9kHz-ig volt értékelhető jel az A3 komparátor kimenetén. Próbaképpen kivettem a kondit, úgy simán ment még 14...15KHz környékén is. Még azt ki fogom próbálni, hogy mi van ha 5Vpp jellel hajtom meg a kazetta bemenetet, mert ahhoz elvileg nem kellene belenyúlni a gépbe, csak egy olyan kábelre van szükség amiben (mondjuk a Tuchel dugó házában) van egy TTL kimenetű komparátor. Így spéci kábellel ugyan, de a gép módosítása nélkül fel lehetne menni (remélhetőleg) 14...15Khz környékére ami szerintem egy tízszeres sebességnövekedést is adhatna.

5
TVC Fejlesztések / Re:Gyorsitott betoltes kazettarol
« Dátum: 2013. Június 20. - 10:46:10 »
Ha nem is pont ez, de hasonlót biztosan lehetne csinálni. Ahogy elnézem a TVC kapcsolási rajzát, legrosszabb esetben a C21-et kell esetleg kicserélni kisebbre, de ha elég nagy jelszinttel tudjuk hajtani, lehet, hogy így is átmegy rajta annyi jel ami a komparátor működéséhez kell.

Én szívesen megcsinálom a program PC-s oldalát, (különösen, hogy pont most dolgozom egy hangkártyás magnó emuláción), ha valaki vállalkozik a TVC-s betöltőprogram megírására.

Az is lehet, hogy érdemes lenne elsőként emulátorban fejleszteni. Ehhez valamelyik emulátorban elérhetővé kellene tenni real time-ban az 59h-es portot.

Szóval én benne vagyok a projektben, kérdés, hogy ki még?

6
TVC Fejlesztések / Egyéb hangbővítési ötletek
« Dátum: 2013. Június 16. - 21:26:10 »
Sziasztok!

Ha esetleg többeket is érdekelne egy hang bővítés a TVC-hez, akkor összefoghatnánk. Én hajlandó vagyok néhány (5-10) darab NYÁK-ot összerakni és alkatrész+postaköltségért elküldeni annak akit érdekel.

Az első kérdés, hogy egyáltalán hány ember van akit érdekelhet? Az értelmes NYÁK költséghez kellene legalább 3-5 panelt gyártatni (a több csak jobb)

A második kérdés, hogy mit is csináljunk pontosan? Én a következőket gondolom:

1. Összerakjuk a kártyát régi hang IC-kből. Itt a legfőbb kérdés, hogy milyen chip-eket kellene használni. Én mindenképpen többféle IC-t javasolnék, lehetőleg olyat ami még beszerezhető, elég sok zene van hozzá, esetleg létezik hozzá valamilyen elterjedt zenei fájlformátum. Szóval ezek alapján a szempontok alapján én a következőket tenném rá, nagyjából ebben a fontossági sorrendben:
I. YM2612 + SN76489 
II. AY-3-8910
III. POKEY
IV. Saa1099

Mivel ezek jellemzően 1-2 portot foglalnak el, semmi akadálya annak, hogy 3-4 féle chipet is feltegyünk a kártyára.

2. Megcsináljuk úgy a hangkártyát, hogy csak egy komolyabb 32 bites mikrokontroller lesz rajta és szoftveres emulációban használjuk a fent említett (vagy tetszőleges más) chipeket. Ennek az az előnye, hogy szinte minden a 80-as években gyártott chiphez van emuláció és a MAME miatt ezek el is érhetők nyílt forrásban. És ha már úgyis van egy procink, akkor mellé lehet tenni, mondjuk egy WiFi-t, USB host-ot, sprite kezelést meg ami még eszünkbe jut.

3. Aztán persze ha fokozni akarjuk akkor még a kártyára feltehetünk egy FPGA-t, de szerintem első körben felesleges ennyire túlbonyolítani.

Szóval érdekel-e valakit ilyesmi? Nyissunk-e egy új topicot ahol ezt meg tudjuk beszélni?

Oldalak: [1]