TVC Fórum

Szoftver => TVC Programozás => A témát indította: VaszicsApoca - 2013. December 14. - 15:50:50

Cím: DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2013. December 14. - 15:50:50
Helló! A héten találtam meg, de régóta itt szunnyadt a winyómon, két kis "gyöngyszem". Az egyik egy Sakk program (Sargon) Z80 assemblerben "kvázi" grafikusan, a másik a megoldása miatt érdekes, mert egy com file-okat futtató program szintén Z80-ban, amely a program befejezése után visszatér a hívó menübe. A könyvtárváltást nem tudja, de floppyváltása jó és akkor működik biztosan, ha a program az "a:" floppyn van. A mellete lévő programok, windows-dos ablakban működő CP/M rendszer, hogy mivel fordítottam, azért. Így gyorsabb mint az emuban, vagy a gépen. Az indító könyvtárat látja mint lemezt és így a totálcommanderrel szerkeszthetek. A cpm.bat file-vel azonnal indul - prompt.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Április 26. - 11:42:43
Csak úgy, érdekességből felteszek néhány "dolgot", amit az elmúlt néhány évben találtan az interneten. Itt van például az S-Basic nyelv - Strukturált BASIC - , ezt a KayPro gépre készítettek 1981 körül. Érdekessége. hogy nem interpreter, hanem fordító és kisebb com file-t generál, mint a Turbo Pascal. Sajnos az eredeti könyve nem található meg (nem "scannelte" be senki) csak az index file-a (mellékelve) és néhány hasznos segédlet és forrás file. Elvileg a COMAL (mellékelve) és a Pascal házasságából született "gyermek". Mindkét programnyelv fut TVC-én - VT-DOS alatt és UPM alatt is. UPM alatt könnyebb vele dolgozni, mert ezek CP/M-re készültek, file rendszer, lemezkezelés stb grafika is.  Szerintem egy nagyon jól megírt programnyelv és sokkal többet tud, mint amit én ki tudok hozni belőle. Próbáljátok ki!
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Április 27. - 09:47:19
C nyelvből Dunát lehetne rekeszteni, nem keresztbe, hosszába! Sokféle C volt már a 8 bites (magyar úr) korszakban is. Legismertebben a Hisoft, Hi-Tech, BDS-C, Aztec, C80, és a Small C és a többi. A C-ben programozók biztos értékelni tudják egyes C féleségek adottságait. Próba...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Május 4. - 16:58:23
A sor eleje, nálam (a cp/m könyvtárban) az ADA nyelvvel kezdődik.Eredetileg az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma számára fejlesztették ki 1977-1983 között.A nevét Lady Ada Lovelace (1815–1852) után kapta, aki matematikus és írónő volt, Lord Byron felesége és egyes állítások szerint főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető.
Nekem úgy tűnik, nagyon-nagyon Pascal szerű. TVC-re könnyen adaptálható a képernyő kezelés és egyéb sajátosságok megírásával.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2014. Május 7. - 16:16:23
Üdv! Az alábbi helyekről sok hasznos CP/M felhasználói program, fejlesztőeszköz letölthető. Egy része használható lehet a TVC-n is.

http://www.cpm.z80.de/binary.html (http://www.cpm.z80.de/binary.html)
http://www.retroarchive.org/cpm/index.html (http://www.retroarchive.org/cpm/index.html)
http://www.glitchwrks.com/2010/10/25/Walnut-Creek-CPM/index.html (http://www.glitchwrks.com/2010/10/25/Walnut-Creek-CPM/index.html)

Harminc éve nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenre lehet használni a jó öreg TVC-t  :)
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Május 7. - 17:55:41
Igen, ha akkor hozzáférhettünk volna ezekhez a programokhoz, programnyelvekhez. A legtöbb programnyelvet a "http://www.z80.eu/index.html" lehet leszedni, de nagyon sok hely van! Én is leszedtem a Walnut-Creek CD-t és a másik helyről is sok hasznosat lehet letölteni, sajnos vannak olyan software-k amelyeket már nem lehet elérni, vagy hibásan, sérülten vannak fenn.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Május 16. - 11:16:03
A sorban a következő, egy "őskövület" az ALGOL ( ALGOrithmic Language, magyarul kb. algoritmikus nyelv). Kettőt találtam (van nekem), de csak az egyik működik a másik hibásan van a világhálón és nem találtam meg jól. Az Algol-M jó és működik. A Research Machines RML ALGOL V4.1C -ja viszont nem jó, hibás a file - a file eleje a CP/M floppy image könyvtár szerkezete látszik, a lemez file-ok tartalmát mutatja, így biztos sérült! - ki lehet próbálni. Uccú
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Augusztus 26. - 15:20:41
Találtam egy oldalt (http://www.jbox.dk/rc702/index.shtm) ahol egy igazi érdekességre bukkantam.
Anders Hejlsberg  (a Turbo Pascal eredeti szerzője, a Delphi fő tervezőmérnöke, jelenleg a Microsoftnál dolgozik), egy két korai munkájára, úgy 82-83 körül, a Poly-Pascal és a ComPas-ra. A ComPas 2.2 fut TVC-DOS alatt rendesen, próbáltam beállítani a képernyő szekvenciákat, most jónak néz ki. Kicsit nehézkes a szerkesztője, mert ide-oda kell váltogatni az Edit és a Move között és egyáltalán nem Turbo Pascal szerkesztő, install programot nem találtam, hogy a billentyűzetet is átállítsam TVC-re, de lehet vele dolgozni. Valamivel kisebb a futtatható program, mint a Turbo-é. Nyelvezete alig tér el pl.: az Inline helyett Code van stb. Feltettem az emulátort is (RC702) mert érdekes, benne van az WD1002 10MB- winchester a pdf is.Meglehet, hogy ez lehetett az alapja a 90-es évek TVC- winchester összekapcsolásának. Az Fput - Fget programmal a emu "communikál" a PC-vel. (megjegyzem, hogy több CP/M-es gép tudta a 10MB-os winyókat kezelni)
A ComPas 3.3 már teljesen Turbo Pascal szerkesztős nem kell váltogatni és a szerkesztő funkciók is (pl.: Contrl K+ Contrl D -kilépés a szerkesztésből) de valami miatt csak UPM (CP/M) alatt látja a diszket, a "könyvtárat", DOS alatt Disk Full, vagy No file és nem tud így menteni, vagy beolvasni file-t. Hát ennyi...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Augusztus 26. - 15:33:46
Még annyit, hogy Anders Hejlsberg akkor csak 22-23 éves volt. A doksikkat most csatolom külön-külön a méret miatt.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Augusztus 26. - 15:36:46
Láttam, hogy valakit érdekelt a Comal80 itt egy doksi hozzá, de dánul sajna és a WD1002-es leírása, benne 8085-ős assembler  és basic programmal...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Szeptember 11. - 09:35:50
Végül is találtam olyan ComPas-t ami fut TVC-DOS alatt és írni-olvasni tud a floppyról. A verzió 3.02-s, csak a nyílbillentyűzetet nem tudtam átállítani. Valahogy lehet, mert tudja az alternatív billentyű állítását az első 656 byte-n valahol. tettem mellé egy CP/M-86 RC759-es emulátort az fd1-en rajta van a Poly-Pascal 3.1-s grafikával és installal. Amstradéknál találtam MalardBasic-el együtt.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: Gaia - 2014. Szeptember 16. - 23:39:09
Jó ez a svéd nyelvű doksi... :) Ezek ha jól értem nem CP/M hanem TVC-DOS alatt mennek? Nem semmi...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2014. Szeptember 17. - 11:28:54
Attila! Ezek mindkettő UPM (CP/M) és VT-DOS alatt is rendesen futnak, csak a képernyő vezérlő szekvenciák kell beállítani. A billentyűzetet is lehet, csak még nem derült ki számomra, hogy hol.
A leírás alapján alternatív billentyű használatra van lehetőség.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2015. Szeptember 29. - 17:24:34
Ha valaki tud segíteni! Még régebben találtam ezeket a dolgokat, csak most foglalkoztam vele egy kicsit, mert érdekes. Tulajdonképp DOS alatt egy kis grafika. Nagyon kicsi változtatással, a  pset-nél kellett be és kilapozni a TVC- videóramját és előtte beállítani a 08000H-s kezdő cimet (jeleztem is) ha nem állítanánk át a kép méretet az Amstrad nc100-480X64 pont-t TVC 512-240-re akkor is futna és megjelenne amit akarnánk. A probléma az, hogy ha nagyobb a sorok száma 128-nál megbolondul a "drawline", valami ellenkező irányba induló verzát rajzol ki. Ezt kellene egy nagyon hozzáértőnek átnézni, hogy mi a bánattól nem műxik rendesen. Egyéb iránt érdekes a dolog, mert az egész eredeti csomag, olyan C szerűen van kidolgozva! A csomaghoz hottá tettem a MESCC - a small C+ egy spanyol pók általi átdolgozását. Benne a te.com, ha minden igaz a TVC-DOS-ban működő C nyelvben írt editor, több beállítással és fordítással. Jó lenne. ha mozdulna egy kicsit az oldal. (Help Me! - SOS!)
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 9. - 12:01:23
Sziasztok! Sikerült valakinek működésre bírni a MESCC-t emulátor alatt? (WinTVC 1.0.7) Nekem sajnos *** Not enough memory hibaüzenetet ad a cc, akár magát a compilert (make_cc.c), akár bármilyen példaprogramot akarom fordítani.  :(
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 9. - 12:27:39
Nem tudom, VT-DOS alatt mennyi memória áll rendelkezésre, de gondolom, valamivel kevesebb, mint 48k. A cc.com kicsivel nagyobb, mint 48k, a Not enough memory VT-DOS hibaüzenet, a program nem fér be a memóriába.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 10. - 08:49:34
Én úgy tudom, hogy körülbelül 56 kilobyte szabad terület áll rendelkezésre. Azt én is tapasztaltam, hogy a Small C (cc.com) valami miatt nem "akar" elférni. A memória meghatározásához valahol ott 100h alatt van információ a TPA felső határára. Ajánlom Sebestyén Pál oldalát (http://www.sdinterface.atw.hu/index.htm) a VT_DOS rendszer kommentált visszafejtésével.
A MESSC-nek ott a forráskódja, meg kéne nézni, mert 27178-tól nullával van feltöltve... levágva egy "WinHex"-el a 00-at a com fileból, úgy néz ki, hogy fut...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 10. - 09:50:06
Valóban, köszönöm a tippet, ezt nem néztem. A VT-DOS Operációs Rendszer.pdf -ben néztem egyébként, hogy hol lehet a használható memória teteje, de nem találátam. Belenéztem a MESSCC forrásába, az üres rész úgy látom előre lefoglalt különböző táblázatoknak. Csak két tömb, ami hirtelen találtam 8330 byte. Megpróbálom CP/M emulátor alatt újrafordítani kisebb tömbökkel, hátha befér a TVC memóriájába.

CP/M emulátorban újrafordítottam, a generált assembly listából látszik, hogy kb 18-19 kbyte üres részt fordít bele (MAKE_CC.ZSM részlet):
glbsymtab:   DEFS 7650
locsymtab:   DEFS 680
glbptr:   DEFS 2
locptr:   DEFS 2
wq:   DEFS 240
wqptr:   DEFS 2
litq:   DEFS 9216
litptr:   DEFS 2
line:   DEFS 256

Megpróbálom kisebb táblázatokkal, hogy beférjen a TVC-be :)
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 10. - 11:51:53
Amit használok CP/M emulátort abban vígan fut (csatolom). Ezt szoktam használni mindenre és csak ha "jó" akkor teszem floppy image-re és futtatom a WinTVC-ben. Sokkal gyorsabb és tulajdon képen Windosból szerkesztek stb.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 10. - 12:16:00
CP/M alatt ezt az SBASIC-s promramot találtam, megmutatja a rendszer jellemzőket...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 10. - 12:36:47
Köszönöm, lementem a gyűjteményembe. Közben már újrafordítottam CP/M emu alatt, kicsit módosítva a MESCC-t.
c_main.h STRBUF_SIZ=9216 -> STRBUF_SIZ=8704 (36 db 256 byte-os sorpufferből lett 34 soros)
c_main.c GLB_NUM=450 -> GLB_NUM=400
c_main.c GLBTAB_SIZ=7650 -> GLBTAB_SIZ=6800 (450db 17 byte-os bejegyzés helyett 400 db-os)

Ezzel kicsit csökkent a sorfeldolgozó puffer mérete és a globális változók tárolására szánt hely, cserébe fut már a WinTVC-ben.
A cc.com mérete 48512 byte lett, már sikeresen lefordítottam vele egy "Hello world!" programot.

Igazad van, érdemesebb CP/M emulátorban fordítani. Az első kis próbámat is elég sokáig tartott lefordítani WinTVC-ben.
Csatoltam a módosított forrásfájlokat és az új cc.com-ot.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 10. - 12:47:09
A két rendeszer közötti különbség, a zöld a VT_DOS, a ciánszínű a UPM (CP/M) ez nagyobb szabad területű...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 10. - 14:06:30
Működik nagyobb file-al is, blocks.c - 15963, blocks.zsm - 64640, blocks.prn 135936, blocks.hex 24704 és a blocks.com 10240 csak a nagy prn file miatt vigyázni kell legyen elég hely a lemezen... egyébként köszi! 
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 11. - 17:07:59
A Blocks játékban néhány helyen (képernyő szekvenciák és a 80/64 miatt) kellett csak módosítani és lehet vele játszani. Értelemszerűen nyíl-botkormány, S-select, K- kill, X -exit, ha valakit érdekel...  (csatolva a forráskód is, C-ben)
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 19. - 17:11:55
Játszottam pár kört a játékkal :-). Ötletes programokat írtak anno karakteres üzemmódra. Gratulálok a TVC-re portoláshoz! Tovább próbálgattam a MESCC-t, szimpatikus, jól használhatónak tűnik. Elkezdtem benne TVC-re grafikát programozni. Persze a fordítást célszerű CP/M emulátorban vagy a WinTVC "turbó" üzemmódjában végezni. Jól működik az a CP/M emu amit megosztottál. Nagy előnye, hogy közvetlenül a fájlrendszerből dolgozik nem disc image fájlból, így a lefordított fájlok WinTVC image-be juttatása egy kicsit egyszerűbb. Találtam egy jó Z80 emulátort, ami CP/M-et futtat és szintén tud a fájlrendszerből dolgozni: http://www.mathematik.uni-ulm.de/users/ag/yaze-ag/ (http://www.mathematik.uni-ulm.de/users/ag/yaze-ag/)
Ráadásul Linux/Unix alapú rendszerekhez készült, én meg többnyire Linux-ot használok. LinuxMint alatt sikerült lefordítanom, ismerkedem vele. Nem tudom, van-e más rajtam kívül itt a fórumon, aki Linux alatt futtat TVC emulátort. Nyitni szeretnék majd egy új témát a Linuxos tapasztalataimról.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 21. - 14:22:04
Korábban feltettem az "assembly_C_Dosban.zip" csomagot ebben volt a MESCC is, most a másikra gondolok a ZCN könyvtárban levőkre. A graph.z -ben ott vannak a rutinok gépi kódban annál a pset-nél egyszerűbbet nem találtam és csak a TVC sajátosságait kellett megadni (511 vagy 512, 239 vagy 240, 8000h képernyő kezdete, jeleztem is a forráskódnál). A másik CPM_emu_Win.zip csomagban benne van a teljes forrás kód is, Linux alatt nem tudom mennyire használható. Nekem sikerült összeszedni és TVC-DOS-ra alkalmazni most már gyors körrajzolót, vonalhúzót assemblyben, Turbo Pascalban és MESCC C-ben is, de a gépi kódot sikerült beilleszteni SBASIC-be. Most egy Mini Turtle grafikán "dolgozom" TVC-DOS parancsban, vagy bath file-ben. Nem tudom lehet-e TVC-DOS bath file-ben címkézni (goto), if-then-else-ni, valami ciklust szervezni, mint az MS-DOS bath-nél.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 21. - 21:50:48
Tartok tőle, hogy a VT-DOS-ban ez nem megy. Sem if-then, sem goto, sem for ciklus nem szerepel a "VT-DOS operációs rendszer" c. könyvben. Keresgéltem, úgy látom, a CP/M sem tud ilyet. Ilyen szempontból az MS-DOS már fejlettebb volt. Miért így szeretnéd megoldani?

A ZCN-t még régebben letöltöttem, fel is fogom használni forrásnak. A célom több kisebb modul:
Egy az alapvető grafikus funkcióknak (video page ki/be lapozás; üzemmódváltás 2,4,16 szín; paletta-,  tinta- és keretszín kezelés, képrnyőtörlés stb)
Erre épülne rá egy karakteres megjelenítő mód, természetesen mindhárom üzemmódban (karakterdefiniálás, szövegkiírás olyasmi, mint a BASIC-ben a SET CHARACTER és PRINT AT)
Ráépülne még a grafikus rajzoló mód (PLOT és társai, mindhárom grafikus módban)
Illetve ezektől függetlenül szeretnék még valami mini játék-motor félét összehozni.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 22. - 09:36:45
Itt küldök egy mini megvalósítást, van ami 100%-s van amit időnként nem értek, hogy miért nem műxik, de  Én csak mérnők-közgazdász vagyok és amatőr programozgató. Viszont sikerült megoldani DOS parancsból a paraméterek beolvasását és átalakítását. Kettő Szakirodalmat használtam - Programmers CPM Handbook by Andy Johnson-Laird.pdf és Z80 Assembly Language Subroutines (1983)(Lance A Leventhal)(Osborne).pdf. A változók a 07FF0H-tól helyeztem le, valami miatt, ha a elejére tettem nem akarta "munkát". A hibákat szerintem azonnal ki fogod szúrni, vagy egyszerűbben lehet egyes dolgokat megoldani. Kíváncsi vagyok a véleményedre és javaslatodra. Igazából turbo Pascalban szeretném -Szekfű András - CSMLOGO-ját átírni, amit egyszer már TVC-BASIC-re még 1989 körül adaptáltam, kisebb-nagyobb sikerrel... Elvileg a vonalhúzó részek a "Bresenham's line algorithm"-t használják, a legtöbb hasznos eljárást, ötletet a "www.cirsovius.de/" oldalon találtam...
Használat DOS promptban:

Koordináta rendszer: bal felső sarok a 0,0 és jobb alsó sarok a 512,240

toll letétel  - pendown
     felvétel - penup

plot oszlop, sor, 0 - rajzol
                          1 - törli
                          2 - complement
                          3 - xor

line oszlop1, sor1, oszlop2, sor2, 0 - rajzol
                                                     1 - törli
                                                     2 - complement
                                                     3 - xor

Draw oszlop, sor, 0 - rajzol ( az előző letett pontól vonalat húz, vagy töröl)
                          1 - törli
                          2 - complement
                          3 - xor

RAD szög (0-360, vagy több, pl. RAD 125 )

Right                 Jobbra 90 fok
Left                   Balra    90 fok a meglévő fokhoz hozzáadva

Forward hossz pl. Forward 100 - az előző ponttól 100 egység, az adott (RAD, vagy left, right) szögben

Circle oszlop, sor, rádiusz, mode = 0, 1, 2, 3
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 23. - 12:31:14
A left és right parancs így nem szerencsés, mert a két DW-t a fordító beteszi a kód elejére. Ez addig nem gond, amíg ott 00 van. Ezt NOP (No OPeration) -ként végrehajtja a processzor, azaz nem csinál semmit. Viszont ha a DW-kbe más érték kerül, a program ámokfutásba kezd. A többi rész sem teljesen jó a RADIAN változóba készer is ír, de a programból kilépve ez úgyis elveszik. A left.asm ennyi is elég lenne:

ld    BC,(07FF5h)
ld    HL,90
add HL,BC
ld    (07FF5h),HL


A többibe is belenéztem, így hirtelen nem láttam, hibát, de azok hosszabb kódok. Melyik nem működik? Milyen bemeneti adatokkal?

Nem tudom, a régi Turbo Pascal enged-e inline assembler-t, úgy rémlik, csak gépi kódot lehet beszúrni. Talán külön lefordítani az assembly részeket és linkerrel összefűzni.

Én főleg a ROM visszafejtést használom forrásnak, azt azért elég jól megírták és kifejezetten TVC-re. (A tvc.hu -ról a tvcrom.pdf és Gepi kodu programozas kezdoknek.pdf) Az assembly részeket a MESCC #asm direktrívájába teszem. A végcél az, hogy C -ből lehessen hívni ezeket a funkciókat.

Egyébként én is csak "műkedvelő" vagyok. :-) Rendszergazdaként az időm nagy részében nem kódolok.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 23. - 13:15:24
Mindegyik Turbo Pascal verzió (1.0-3.0A-ig) tudja az inline() gépi kódot, de csak hexadecimálisan, nem úgy mint a MESSC. Például a plot Turbo Pascal inline-procedurája:

Procedure Plot(Col,Row,Farbe:Integer);{farbe= 0 set, farbe=1 reset}
Begin INLINE (
$ED/$5B/Col/$ED/$4B/Row/$3A/Farbe/$CD/*+$0032/$C9/$80
/$40/$20/$10/$08/$04/$02/$01/$D5/$7B/$E6/$07/$16/$00/$5F/$21/*+$FFF0/$19
/$7E/$61/$6A/$CB/$1C/$CB/$1D/$CB/$1C/$CB/$1D/$4F/$D1/$7B/$E6/$F8/$CB/$1A
/$1F/$1F/$1F/$B5/$6F/$3E/$80/$B4/$67/$C9/$FE/$00/$C2/*+$001E/$21/$00/$02
/$A7/$ED/$52/$D8/$79/$FE/$F0/$D0/$F3/$3E/$90/$D3/$02/$CD/*+$FFC3/$7E/$B1
/$77/$3E/$B0/$D3/$02/$FB/$C9/$21/$00/$02/$A7/$ED/$52/$D8/$79/$FE/$F0/$D0
/$F3/$3E/$90/$D3/$02/$CD/*+$FFA7/$7E/$3E/$00/$77/$3E/$B0/$D3/$02/$FB/$C9);
End;
Köszi az észrevételt, ha lesz még, várom és kipróbálom, azt hiszem maximálni is kell ha x nagyobb 360 akkor x=x-360.

Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Március 23. - 13:44:07
Igen, erre gondoltam, hogy csak ezt tudja. Így nagyon nehéz programot írni. Úgy emlékszem, a TP 5.5-ös vagy 6.0 verziótól tudja az inline assembly-t, de az már MS-DOS...
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Március 23. - 15:12:52
Igen, azt csak a small C és a  MESSC C tudja, azt hiszem amire gondolsz, a közvetlen assemblyben írt eljárások és funkciók.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Április 11. - 15:20:09
Kicsit módosítottam, javítottam, így  látható koordináták 0,0-tól 511,239-ig. Mindegyik vonalhúzó - 0-set (két színű üzemmódban 1-t tesz a megadott pontba), 1-reset (két színű üzemmódban 0-t tesz a megadott pontba), 2 complement, 3-XOR. Alaphelyzetben (hideg reset) nem húz vonalat, a pen felemelt állapotban van.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Május 8. - 15:50:29
Jut eszembe szaboatis, csatolok egy forráskódot, amit Enterprise-hoz készített valaki. Az igaz, hogy csak a TVC 1.2-es ROM visszafejtése valamennyi kommenttel és benne van szerintem nagy része amit akarsz csinálni (hogy ne kelljen annyit gépelni)
Várom a rutinjaidat, mert a két színű rajzolás jó-jó, de nem az igazi, valamint arra, hogy a TVC saját rutinjai mennyivel gyorsabb annál amit feltettem ide, plot, vonalhúzás, kör stb.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Május 11. - 10:58:18
Köszönöm! Minden infó, forrás jól jön. Sajnos az utóbbi pár hétben nem haladtam semmit, idő hiányában. Egyenlőre a karakteres módot kódolom, mindhárom grafikus üzemmódra. A Sebestyén Pál féle forrásban szinte minden benne van, csak át akarom portolni SDCC-be. A MESSC sajnos nem vált be, fordításnál hibázik, ami csak disassembly után derült ki, hogy miért szállt el a programom :-(

Itt van néhány - szerintem hasznos - SDCC-vel kapcsolatos link:

http://norecess.cpcscene.net/sdcc-part-1---introduction.html (http://norecess.cpcscene.net/sdcc-part-1---introduction.html)
http://www.cpcmania.com/Docs/Programming/Programming.htm (http://www.cpcmania.com/Docs/Programming/Programming.htm)
http://msx.atlantes.org/index_en.html#sdccmsxdos (http://msx.atlantes.org/index_en.html#sdccmsxdos)

Ugyan ezek a kódok nem TVC-re, hanem MSX-re vagy CPC-re készültek, de ezek a gépek is Z80 alapúak.
Amint elkészülök a karakteres móddal publikálom, aztán jöhet a grafika.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Május 11. - 12:59:36
Én a MESCC-t a következő helyről szedtem le "http://www.floppysoftware.es", "http://cpm-connections.blogspot.hu/". Várom a fejleményeket.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Május 11. - 13:31:37
Én is innen töltöttem. Sajnos bizonyos körülmények között olyan assembly utasítást is elfogadott, ami nem érvényes Z80 utasítás. Én írtam el, de az assemblernek hibával le kellett volna állnia, de lefordította. A programom persze elszállt. A visszafejett kódban láttam, hogy zagyvaságot generált az assembler. Alkalomadtán megpróbálom egy kis kódban reprodukálni és elküldöm a fejlesztőnek.

A másik gondom a körülményes használat volt, SDCC esetén nincs szükség CP/M emulátorra. Linux alatt lefordítom, a keletkezett .com file mehet közvetlenül a TVC disk image-be.
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2016. Július 31. - 10:43:38
Találtam a MESCC-re egy "naprakész" oldalt v1.11-s (https://github.com/MiguelVis/RetroProjects) és úgy látom, hogy Ő is ( Miguel) Keiji Murakami CP/M emulátorát használja fordításokhoz. Haladsz az UPM visszafejtésével és a Grafikával?
Cím: Re:DOS Programok
Írta: szaboatis - 2016. Október 20. - 22:36:09
Szia!
Sajnos május óta nem volt vele időm érdemben foglalkozni. Annyi bizonyos, hogy a rutinok kisértetiesen hasonlítanak a ROM visszafejtésben lévő kódra.
Rövidesen jönnek a hosszú, téli esték; ismét lesz időm vele babrálni  :)

Üdv.:
Attila
Cím: Re:DOS Programok
Írta: VaszicsApoca - 2018. November 6. - 12:16:02
Mi van Veled Attila! Én meg csak várok a ROM visszafejtésre...Remélem csak nincs időd, a család és egészség rendben. (Azt írja ki, hogy több mint 365 nap eltelt...