TVC Fórum

Szoftver => TVC Programozás => A témát indította: RetroHW - 2013. Június 30. - 16:36:24

Cím: Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Június 30. - 16:36:24
Megépítettem a soros vonali interfészt.
A LIST #6 parancs kilistázza a bepötyögött basic sorokat, de a LOAD #6 paranccsal nem tudok semmit betölteni.
Azonnal leáll "System error 243" hibaüzenettel. Ha össze-vissza nyomkodok mindent a HyperTerminal-ban,  akkor viszont "Bad file" hibaüzenettel áll le.
Amit ő maga küldött ki, attól is kiakad ha visszaküldöm.
Van valami speciális formátuma a beküldendő BASIC fileoknak? Tudtok erről valamit?

Módosítás(130630 21:57): a 243-as hiba hibás keretet, hiányzó stopbitet jelent. Pedig elvileg kéne, hogy legyen. Kettő is, mert az a default.

Létezhet terminál progi TVC-re? Átlapoztam A-Z-ig a programokat, de nem találtam.
Valami tesztet próbálok írni, de ha van valakinek megírt valamije, sikítson. :)

Módosítás 2(130701 19:32): úgy tűnik hardverhiba volt, a táp szűretlensége okozta a hibás karaktereket. Annyi baj legyen, legalább nekiláttam egy soros portos chat írásának(mert igazi terminálnak nem nevezném még:)). Aszinkron módban, 19200,8,n,1 beállításban egész gyors(max. 2,4Kbyte/sec).
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 3. - 15:22:19
Attila! (Grósz) Ígértél RS232-es - soros - emulációt az emulátorodba, hogy "állsz" vele? Atka írtad valahol, hogy kipróbáltad a soros egeret, de nem találkoztam vele sehol, hogy áll az emud - floppy?
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 4. - 09:21:24
Csak a fényceruzát építettem be egyenlőre, annak a pozícióját lehet lekérdezni a crtc regiszerein keresztül.
Ezzel igazából karakteres felbontást lehet elérni.
Ha valaki tudja hogy lehet a kurzor pozícióját megváltoztatni, akkor a joy-os mászkálást ki lehetne váltani.
A soros portjával még nem foglalkoztam. Remélem RetroHW jóvoltából lesz róla leírás, mert a tvc könyvben nem sokat foglalkoztak vele.A floppy emuláció sajnos még nem megy a Z80 uitasításaim rejtélyes hibái miatt, azokat kell előbb kijavítsam, de elég fárasztó úgyhogy most pihentetésképpen a hangot  szertném javítani ami az  SAA-hoz is szükséges.Igazából alapjaitól elkezdtem újrairni...Rövidesen újabb verzióval jelentkezem.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 5. - 13:58:02
Sajnos úgy tűnik eléggé nehézkes programot írni a soros port normális használatára.
Egy csomó minden vagy nem működik, vagy én nézek be nagyon valamit.
Nem működnek a soros vonal inicializálása után olyan egyszerű funkcióhívások, mint a KBD_CHIN, BON, BOFF, BABS, VID_CHOUT.
Csak az editor funkcióit bírtam működésre.
A soros egér ötlet annyira megtetszett, hogy azonnal félreraktam mindent, és rákötöttem egyet az interfészre. Tudok hozzá szinkronizálni, ki tudom szedni az XY offsetet, meg a gombok állapotát, példát is írtam rá. Meglepődtem rajta milyen egyszerű. Csak a fent említett nem működő függvények miatt nem tudom kirakni grafikusan az egérmutató nyilat.
Más alternatívát kell keresnem a megjelenítésre. A soros port működtetését kell újraírnom, vagy a grafikus megjelenítést.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 5. - 15:23:03
Akkor most karakteresen műkszik az egér? (a Norton Commander DOS-ban is karakteres volt) A példákat fel tudnád tenni, hogy kipróbáljuk?
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 5. - 20:57:33
Összedobtam egy teszt változatot.
Az emuban karakteres felbontásban működik az "egér" vagyis a fényceruza.
64 oszlop*480 sor
A mellékelt mosepos.cas elindításával lehet tesztelni.
A fényceruza pozíciót a  CRTC 16,17 regiszteriből lehet kiolvasni.
Elvileg a TVC-n is így kell működnie ha csatlakoztatva van az lpen pontra egy fényceruza.
Valakinek van kedve kipróbálni?
**********
/RetroHW/
Azt nem tudnád megcsinálni hogy ne egérmutatótt jelenítsen meg hanem a kurzort vigye a megadott pontba?
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 5. - 23:50:54
Ez a fényceruza dolog egész jó, kipróbálom majd assemblyben is.
Igaziból a nyíl az egy definiált karakter amit xy pozícióba raknék ki. Létezik a BREL funkció ami relatív "sugárelmozdulást" produkálna. Ez lenne a tökéletes, mert az egérből közvetlenül az előző állapothoz képest történt elmozdulás jön ki. De nem működik.
A karakteres módban küzdök most, valamit rosszul számolok ki, mert teleszemeteli a képernyőt nyilakkal :). Az eltolás kiszámolásáig jó, onnan van egy kis gubanc, de már keresem a hibát.

Módosítás: Mindig megfeledkezem róla, hogy óvatosan kell bánni az erőforrásokkal a TVC-n. A szemetelős hibát az okozta, hogy minden paramétert kiirattam a programmal, aminek következtében kiesett a szinkronból. Az egér már mozog, még az x=0,y=0 pozícióval van gondom, és az egér érzékenységét kell kicsit lerontani. Hamarosan elkészülök vele.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 6. - 02:41:02
Sikerült olyanra csinálnom amilyenre szerettem volna :).

Íme: http://youtu.be/hOGnLj9NGgQ (http://youtu.be/hOGnLj9NGgQ)

Igazság szerint működhet a grafikus mód is, szerintem csak én bénáztam el a dolgot.
Az érzékenységet nem rontottam le.
Az interfészem a bal oldali slot-ra van bedrótozva, és az eredetinél kevesebb alkatrészt tartalmaz. A vonalmeghajtók kiválthatók MAX232-vel, nekem egy tálca NM232CD-m van, azt raktam bele. Gyakorlatilag 3 IC(74LS245 + 8251A + NM232CD) + a tápszűrés meg két LED ellenállással az RX TX vonalakon.
Majd ledokumentálom a programmal együtt.
Az egérre az RX,TX,RTS és a GND vannak bekötve. A TX és az RTS a táp miatt kell.
Egy csúnya fotó a csúnya gépemen, az újrahasznosított alkatrészekből készült csúnya áramkörről: http://retrohw.com/wp-content/uploads/2013/07/P1020433_640.jpg (http://retrohw.com/wp-content/uploads/2013/07/P1020433_640.jpg)
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 6. - 09:15:58
Megnéztem, a 3657,3658 os címek írás/olvasásával kiolvasható az aktuális kurzorpozíció, ill írásával oda helyezhető.
Kellene hozzá egy gépi kódú rutint írni a megszakításoz, ami figyeli a fényceruza pozíciót és oda helyezi akurzort, és kész is lenne a karakteres egér. A soros portos megoldás kétségtelenül profibb de így nem igényel szinte semmi erőforrást a géptől.
Azt hiszem annyi hiba van benne hogy 480 sorral számoltam de lehet csak 240 van valójában.

Kibővítettem az előbbi demót. Az egér bal klikkel a mutató alatti karakterre ugorhatunk a kurzorral.
A dolognak van egy kis szépséghibája, aki kipróbálja meglátja, azt még le kéne kezelni, de az is megoldható.
Graphics2 -es módban működik csak jól egyenlőre!
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 6. - 13:11:56
Felülírod a képernyőpozíció tartalmát. Ha gyorsan kattintasz a képernyő adott pontjára, akkor kiirja a képpont számát, és ha áthúzod felette, akkor letörli.
Van egy CGA kártyám, REMIX-es ellenálláslétra van rajta, meg MT logó. A Műszertechnika gyártott ISA-s CGA kártyát? Csak azért érdekes mert van rajta kivezetve fénycerka csatlakozó, és ezt  kapcsolást akár alkalmazhatnánk is.
Az LPSTB jel ki van vezetve a B9-re a TVC bővítőcsatin. Megvan ma mit csinálok... :)
Atka kérlek csináld meg jól a cas fejlécet, hogy be tudjam tölteni az igazi gépbe is a progidat, ezt ki kell próbáljam :).
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 6. - 14:16:34
Ez csak 12 sor sima Basic program nem kell hozzá semmi más.
A cas átírása biztos tovább fog tartani, mint bepötyögni :)

Régen használtam az LPEN portot, egy lencsés fototranzisztor /talán BPW61/ volt egy filctoll elejébe építve.
Egy 10K ellenálláson keresztül fel volt kötve 5V-ra és egy 4011 kapujára kötve.
A kimenet invertálva vagy nem  azt már nem tudom, de simán rá volt kötve az LPEN bemenetre és működött.
Persze lehet jobb lenne egy 4093.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 6. - 16:21:25
Nem tudtam kilistázni, a casbas meg a fejléc miatt nem szedte ki belőle a listát :).
Kéne nyitni egy új témát a fénycerkával kapcsolatban, mert így keverednek a dolgok, meg az odavágó hozzászólásokat át kéne rakatni egy moderátorral oda.
Kellett kis idő míg leesett mit szeretnél kihozni a fénycerkából de mostmár értem :). Nekiülök, megírom assemblyben a kezelést.
Hamarosan jelentkezem.

Oh. Tanácstalan vagyok. A TVC hardverkönyvében a következő áll:
"A TVC bővítőcsatlakozóira ki van vezetve a CRTC ezen kivezetése. Használatához kérje ki a Videoton szervíz tanácsát!"
Ezen most elmosolyodtam, és muszáj volt kiemelnem, bocs :).
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 6. - 18:42:28
"Kibányáztam" a programot, valami miatt Atka72 programja, a Mousepos.cas, 59041 byte méretű és a casbas.exe hibás fejlécet jelez, de a WinTvc emu megette és onnan mentve már csak 487 byte a program (ha csak nincs más is elrejtve benne?...) Csatolom a szövege és cas file-t is.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 6. - 19:26:46
Köszönöm szépen VaszicsApoca :)!

A srácok programjaiban van még némi kompatibilitási probléma, de idővel megoldódik majd. Hasonló gondom pl. A bin2cas-nál, hogy a pár soros programokat lefordítja ugyan cas-ra, de betöltésnél az eredeti TVC 231-es rendszerhibával leáll. Ezt úgy küszöböltem ki, hogy egy adatblokkot rakok a lefordítandó .asm file végére, ami legalább 1Kbyte.

Rendelkezel egyébiránt eredeti soros interfésszel és soros egérrel?
Ha esetleg van kedved(vagy lehetőséged) kicsit forrasztgatni, kipróbálhatnád a példaprogramomat, hogy nálad is működik-e. Így a kíváncsiságom  elmúlna :).
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 6. - 20:34:52
Írtam régen egy játékot ami egy primo átdolgozás, viszont a hang megoldása lehet most érdekes.
Átírtam a TVC megszakítás rutinját hogy 20 msec-enként olvassa be a következeő hanghoz tartozó időtartamot és frekvenciát és játssza a háttérben. A játék elindítása után Stop megnyomása vagy NEW parancs után is folyamatosan megy a zene , közben lehet bármit csinálni.Egyfajta TSR program:)  Szóval így lehetne sztem megoldani a háttérben futó dolgok kezelését, pl SAA zenelejátszás, egér mutató kezelés ...stb. Őszintén szólva már fogalmam sincs hogy csináltam de benne van a listában a gépi kódja. Ha lenne fejlesztve egy komolyabb memóriabővítő hardver a TVC-hez akkor akár nagyobb  dolgokba is bele lehetne vágni, de addig nincs sok értelme. Lapozható SRAM-ra gondoltam pár MB-ra.

/VaszicsApoca/ A cas file fejléce nincs felhasználva az emuban mindíg a teljes memóriát menti ki a cas-ba.
Próbáltam a méretet a Basic változók szerint beállítani, de úgy nem volt jó a méret valamiért.
A mouse.cas csak abból a 12  Basic sorból áll, annak is a fele csak a kiirkálás.


Ez volt az ominózus  "game":
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 7. - 00:49:57
Na ezaz, tárrezidens programkezelés kéne meg egy jó kis ems/xms :). Vannak 9bites simmjeim, 1MB-s modulok. A kezelésnél problémát jelent(számomra) az alapkiépítés, ami az alsó 64K-t használja, és ha ellapozom az egész 64K-t, akkor nem tudom hogy térek vissza. Vagy kisebb szektorok kellenének? Hogyan oldanánk meg a memória frissítését?
A másik probléma, hogy tök jó hogy sok ramunk van, de annak hatékony használatához azért nem ártana egy gyorsabb Z80. Rendeltem egyet, kicsivel több, mint 1 dolcsi volt, 20MHz-es(Z84C0020PEC). Kicsit összekócolták a lábait, de azért jó lesz valamire. Ha csak az alapfreki 6-szorosán menne, 18MHz-en, már az sokat dobna a memórialapozáson meg a perifériák kiszolgálásán. Na de ez megint egy újabb hardveres fejtörő :).
Szerintem erre mehetne egy-egy újabb téma, mert lehet ezen már más is gondolkodott, vagy esetleg van kész megoldás.
Jó ez a játék :). Nekem a szoftveres spriteokkal kapcsolatban is lenne kérdésem.
Ráadásul elkalandoztunk az egértől.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Zozosoft - 2013. Július 7. - 09:35:05
Rendeltem egyet, kicsivel több, mint 1 dolcsi volt, 20MHz-es(Z84C0020PEC).
Kínából? És megy 20MHz-en?
Én egy tízes csomaggal rendeltem :-(
Már az gyanús volt, hogy NMOS verzió (OUT (C),F utasítással remekül tesztelhető), ezután nem is meglepő, hogy már 10MHz-en se megy egyik se... 4-en is csak 9 működik.
100%-ra veszem, hogy régi panelekből begyűjtött procikat újítottak fel, ami önmagában nem lenne baj, ha nem hamis típusjelzést tettek volna rá.
20 évvel ezelőtt a Pentium procikat hamisították, ma már a Z80-akat :-)
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 7. - 12:16:08
Van kettő, agg soros egerem meg egy, vagy 8 vonalas multiplexer, vagy soros kártya. Nem eredeti, de kártya, egy régi havertól kaptam régen. Azért nagyon érdekel a soros egér. Megnéztem a youtube-os felvételt, szerintem nagyon jó. Atka72 emujában működtetett egeret is kipróbáltam, jó lenne emuba illeszthető romot "csinálni" belőle, hogy másban is működjön.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 7. - 14:11:29
4-en is csak 9 működik.
Hát, én csak egyet mertem rendelni, mert gyanúsan olcsó. A gyártási év/hét 0512.
Ha véletlenül szerencsém lenne, azért megadom az eladó elérhetőségét.
Egyébként az AY-ok is gyanúsak, még azokat sem volt alkalmam kipróbálni, de a 0618-as dátum nekem gyanús. Ezeket tudtommal utoljára a GI-ból lett Microchip gyártotta valamikor a 90-es években(Lehet rosszul tudom?).

vagy 8 vonalas multiplexer, vagy soros kártya.
Úgy tűnik ez soros kártya. Nem volt hülyeség elhagyni a 74LS245-öt, mert ha jól olvastam a USART doksiját, van benne az adatbuszra vonalmeghajtó. Így akár 2 db. alkatrészből is meg lehetne építeni :). Ilyen IC fűrészelést én is csináltam régebben, a 14 lábú uA741-ből csináltam 8 lábút :).
Tegnap elterelték itthon a figyelmemet, így nem tudtam érdemben semmit sem csinálni a fényceruzás dologgal, de majd talán ma...
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Zozosoft - 2013. Július 7. - 18:56:02
A gyártási év/hét 0512.
Nekem is.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 7. - 21:54:04
Atka, ennyire futotta mára. Egy félig működő demó. Közben rájöttem, ha írok egy kis intrószöveget a program elejére, akkor a cas file hosszabb lesz egy blokknál, így már elvileg elindul az igazi gépen is.
Csak a PCZ80TVC-vel vagy eredeti TVC+fénycerkával működik(mondjuk ezt nem próbáltam, de majd fogom).

Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 7. - 22:30:36
Klassz , most már csak a valódi gépen kell majd tesztelni, kíváncsi vagyok milyen felbontást és pontosságot tud.
Anno egy Junoszt-on próbálgattam, valószínűleg egy mai crt monitor jobb eredményeket ad. LCD- viszont gondolom nem nyerő.
Ha működni fog sok mindenre lehet használni. A dos alá is lehetett ablakkezelős progikat írni, TVC-n is lehetne.
/De kár hogy nem pár éve indult ez a közös érdeklődésünk...sebaj a lényeg hogy most alkothatunk:)/

Fontos: Csak a fentebb letölthető spéci mouse verziós emuban van benne a fénycerka a CRT regiszterekben. Az eredetivel nem fog működni!

Ha valamelyik emuba beépítésre kerülne egy kis segítség. A képernyő mousemove eventbe ez lett beírva.
Private Sub Picture1_MouseMove(Button As Integer, Shift As Integer, x As Single, Y As Single)

n = x / 8 + Y * 64
CRTreg(16) = n \ 256
CRTreg(17) = n - CRTreg(16) * 256
End Sub


Most vagy 2 hétre eltűnök, addig is sok sikert!
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 17. - 20:26:42
Valaki meg tudná nézni hogy fényceruza nélkül , vagyis a csupasz TVC mit a ad vissza a 16,17-es CRT regiszterekbe?
FF vagy más értéket?
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 20. - 17:42:08
Atka! A mousepos.cas alapján a 16-s regiszter 62-t és a 17-s regiszter 255-t ad.
out 112,16
print in(113)
out 112,17
print in(113)
tvc 64k+, 2.2-es BASIC.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 20. - 17:50:37
Az emulátorok (a WinTVC és a PCZ80TVC) mindkettő regiszterben 0 -át adnak.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 20. - 23:52:35
Köszi, akkor ezek szerint ilyenkor 6-os regiszter által beállított,  látható képen kívülre esik a visszaadott érték.
Gondolom ha a 6-os át van írva akkor változik ez is.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 21. - 08:30:22
Viszont a mousepos.cas programot futtatva, az "egér" kurzor (+) a 13. sor 63. karakterén áll. Majdnem félképernyő...:)
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 21. - 10:50:20
Hmm , akkor kettővel meg kell szorozni úgy látszik a függőleges koordinátát.
Ezzel jó?
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 21. - 15:04:51
Most ***System error 246.
         28 PRINT AT YY,XX: "+" 
azaz, rossz cursor pozició.   
Eredetileg ezt írja ki a képernyőre:
16127
x=63
y=251
és  az xx=13,55  és yy=63
a ma küldöttel pedig:
16127                   
x=63
y=251, 
és az xx=26,1 és yy=63
így kikerült a képernyőről a kurzor.
Úgy látom, hogy a kurzorpozíció számítással az "operációs rendszer" könyv 62-65. oldal foglalkozik. (CRT és regiszterei.)
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 26. - 17:42:51
Atka! Eszembe jutott, hogy Tóth László DOS-os TVC220-as emulátora (assemblerben) "kezeli" az egeret, érzékeli mint joystick mozgást - le, fel, jobbra, balra - a Te rajzoló programodban lassú, de egy táblázatkezelőben viszont gyors- csak érdekességként.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 26. - 20:58:41
Megnéztem DosBox-ban. Nem is tudtam hogy már volt ilyen megoldás az egérrel.
Úgy látom itt közvetlenül az egérmozgással lett a kurzor vezérelve a fényceruza regiszterek nélkül.
Bele lehet így is építeni az emuba és akkor gyors rajzolóproit is lehet írni, de a valódi géppel persze nem működik.
A rajzoló program lassú mert Basic-ben van és a billentyű lekérdezés is lassú.
Ha átírod a step értékét 8 ra  "s" betű akkor gyorsabban megy csak nagyobbakat lép.
A gépi kódú megoldáson már dolgozik RertoHW barátom, csak most a memóriabővítés került előtérbe , de kíváncsain várom én is a fejleményeket.
A kurzor pozíció átírását már megfejtettem csak még az elmentett kurzor alatti területet is kéne kezelni, hogy ne törlődjön. Azt még nem tudom hogy lehet egyszerűen megtenni, gondolom van rá hívás a TVC oprendszerén keresztül.
Vagyis a kurzor mozgatással kapcsolatos funkcióhívásokra lennék kíváncsi.
 
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 26. - 23:10:45
100h-tól az editor aktuális karakterei le vannak tárolva. Az operációs rendszer c. könyvben a rendszerváltozóknál találjátok. A trükk tényleg az,hogy kivesszük a megfelelő pozícióból a karaktert, felülírjuk a mi kis nyilunkkal,és ha odébbhúzzuk,akkor az előző állapotot visszaírjuk(hacsak nem csináltunk valami okosságot pl. szöveg beillesztés). Grafikus módban ez kicsit érdekesebb móka,de talán annyira az sem vészes,majd rájövünk :).
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 26. - 23:17:45
A TVC grafikusan kezeli a kurzort ez abból is látszik hogyha rajzolsz valamit a képernyőre, nem törlődik a kurzor alatt.
Néztem én is a buffert , de a méretét nem igazán értettem miért akkora.
Biztos van konkrét funkcióhívás a kurzoráthelyezésre azt lenne jó használni.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 27. - 15:49:21
Nincs itthon fototranzisztorom, ezért kilyukasztottam egy BC177A fémkupakját kézi gravírozóval, hátha meg tudom építeni ezt a kapcsolást:http://www.atariarchives.org/ecp/chapter_6.php (http://www.atariarchives.org/ecp/chapter_6.php)
Mivel a tranzisztorom PNP, a kollektora néz a föld felé, és beraktam egy 10Kohmos felhúzóellenállást az esetemben 7404 bemenetére.
Hát ez ebben a formában nem a legérzékenyebb, csak ha nagyon közel rakok egy TV távirányítót, akkor ugrál a kurzor ide-oda.
Pedig úgy kipróbálnám... :)
Most egy 4011 után kutatok, az elvileg érzékenyebb. Atka te is azt javasoltad.
Ha úgy sem megy, akkor valami 5V-os műveleti erősítő lesz a vége.
A fototranzisztorok karakterisztikáját tekintve leginkább az infrára érzékenyek, még a BPW16 is amit Atka javasolt. BPW17-et lehet kapni a Lo**x-ben. Infraként árulják, de nagyjából ugyanaz mint a BPW16.

A CD4011 a 3,3Mohmos felhúzóellenállással sem a várt eredményt hozza. Tényleg be kell szerezzek egy lencsés fototranyót...
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 27. - 22:07:26
(http://www.seekic.com/uploadfile/ic-circuit/s2009624222555706.gif)
Utánanéztem TIL81-el építettem meg és talán a bázisára kötöttem egy pár megás potit a +5v ra hogy az érzékenységét lehessen állítani.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. Július 29. - 10:13:16
Atka! A TVC ROM könyvben leírtak alapján, azt hiszem, a kurzort spriteként kezeli, mielőtt írna oda elmenti, kirajzolja és visszatölti. (egy karakter mentése, visszatöltése, ezt bármekkora területtel meg lehet csinálni). A DOS rendszer a képernyő memória végén (a ki nem használt 1024 byte) helyezi el a rendszerváltózókat, ezért kell mindig visszalapozni mindent alaphelyzetbe. A DOS 1.1-1.2 Sebestyén Pál visszafejtése alapján, 0BE82h-0BE83h az y és x kurzor koordináta memória címe.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 30. - 16:42:00
Egy ilyen egyszerű áramkör nem foghat ki rajtam :D. Szerintem a lencsében van a trükk, mert az áramkör látszólag jól működik, csak fókuszálni kéne a fényt. A lyukasztott tetejű tranyó erre alkalmatlan annak ellenére, hogy fényérzékeny. A napfény felé fordítva ráadásul másodpercek alatt áll be fix szintre. Szóval ezúttal nem tudok a salakból várat építeni pedig jópofa lenne:).
Őszintén annak is örülnék ha valaki más tapasztalattal, vagy kész hardverrel rámcáfolna :).
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: PeterGriffin1 - 2013. Július 31. - 11:49:59
Azt ne felejtsd el, hogy a 6845-ös CRTC LPSTRB bemenete magas aktív, valamint belül a karakterórajelhez szinkronizált, ezért legalább 640ns széles impulzust kell rá adni. A fototranzisztornál pedig érdemes az érzékenységet állíthatóra megcsinálni, mivel a képernyőnek van némi után-világítási ideje és nekünk csak arra a felvillanásra van szükségünk, amikor az elektronnyaláb pont a kurzort rajzolja ki.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Július 31. - 17:52:56
Kezdek megvilágosodni. Ezt nem úszom meg a CGA kártya visszafejtése nélkül :). Az elején írtam, hogy van egy MűszerTechnikás CGA kártyám amiben 6845 van, és van rajta LP csatlakozó. Nos, akkor ezért van az LP bemenet egy 74LS74-re kötve... Bebillenti a bejövő jel, és mondjuk a sorszinkron törli a flip-flopot. Ez biztosítja, hogy a késleltetés meglegyen az impulzus beolvasásához. Ez egy elképzelés, de hasonlóan működhet.
Csak be ne vigyen az erdőbe a kapcsolás:).
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Július 31. - 18:59:49
Igen flip floppal is lehetne, de egy monostabil megfelelő időzítéssel szerintem elég hozzá.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: PeterGriffin1 - 2013. Augusztus 1. - 11:26:57
Én a képszinkronnal töröltetném a flip-flop-ot, hiszen ha a sorszinkron törölné, akkor a következő sorban újra tudná triggerelni a CRTC-t és felülírná az előző karaktercímet.
Megnéztem megint a 6845-ös adatlapját, valójában csak az LPSTB felfutó éle számít, és hogy egy karakterütemnél szélesebb legyen. Egy kb.10ms-os monostabil is elég lehet a megfelelő széles impulzushoz (a teljes kép 20ms).
(Amúgy kíváncsi leszek, hogy fekete képernyőn is működik-e a fényceruza, már ezen agyalok egy ideje  ::) )
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: Atka72 - 2013. Augusztus 1. - 12:08:20
Működhet fekete háttérrel is, de persze csak ha a fényerő jól fel van véve.Vagyis akkor már nem fekete a háttér hanem szürke inkább. A 6845 automatikusan törli szerintem a regiszterek állapotát minden új képernyőkezdéskor, kicímződik a látható területről ha nem kap impulzust képrajzolás közben, tehát nem kell külön törölni semmit.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2013. Augusztus 1. - 12:35:06
Feltekert fényerővel próbáltam. Látszott a szkópon, hogy van valami rece a 4011 kimenetén, de a kurzort csak egy erősebb infra fényforrással tudtam elmozdítani(TV táv). Lehet, hogy az ad ki hosszabb impulzust is.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: VaszicsApoca - 2013. November 25. - 21:24:08
RetroHW! Molyoltam egy kicsit a néhány hónappal ezelőtti dolgokban és azt szeretném kérdezni, hogy az egér megoldásodat mikor dokumentálod (ahogy akkor ígérted) mert nagyon jónak látszik és a honlapodon se jelenik meg az egerészéssel kapcsolatos megoldásod.
Cím: Re:Soros vonal programozása
Írta: RetroHW - 2015. December 11. - 19:46:07
Szia, bocsi, hogy csak most írok. Előveszem a programot, remélem megvan egy mentésben. Idő közben kipurcant az egyik merevlemezem amin a TVC-s dolgaim voltak, de másik vinyóra is másoltam a cuccaimat, így van rá esély. Max megírom újra. Ha átolvasom a többi forrást, beugranak majd a részletek is. :) Grafikus módban nem próbáltam, csak karakteresben. A grafikusról majd indíthatnánk egy konzultációt.