Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 10
11
TVC Emulátorok / Re:WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta Gaia Dátum 2017. Február 2. - 19:52:07 »
@Vaszicsapoca: a reset problémát megtaláltam közben (mire rájöttem hogy a progi csak 64k+-os gépen megy normálisan... :) ) Az volt a gond, hogy a reset nem állította vissza a video bank regisztert. Így ha ellapozódott, akkor úgy is maradt :)

@Zozosoft:
- pixel alapú CRTC 6845 emuláció hiányzó funkcióinak pótlása
- ep128emu FILE I/O MOPS ROM támogatás CAS file-ok közvetlen beolvasásához
- WaveMapper helyett DirectSound hang driver
- emulátorablak mentése BMP formátumban
- AVI és WAV mentés javítása
- soralapú emuláció kivezetése
- dinamikusan linkelt DDRAW.DLL
12
TVC Emulátorok / Re:WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta VaszicsApoca Dátum 2017. Február 2. - 09:55:51 »
Bocsi!
13
TVC Emulátorok / Re:WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta Zozosoft Dátum 2017. Február 2. - 08:46:41 »
Németh Zoltán "loadkep.cas", az ep128emuban gyönyörű képeket produkáló programját
Nem az enyém, ez is Varga István műve (minta ahogy az ep128emu meg ez epimgconv is), én csak közreadtam a TVC-s csoportban.
14
TVC Emulátorok / Re:WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta Zozosoft Dátum 2017. Február 2. - 08:44:54 »
Elkészült a WinTVC új verziója, ami letölthető a szokásos helyről:
Mik az újdonságok?
15
TVC Emulátorok / Re:WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta Gaia Dátum 2017. Február 1. - 19:07:10 »
Fú, köszi ezeket, igazság szerint tesztelni nem sok időm van már, csak max. kódolni, de az is elég kevés. Persze megnézem azért. Az időzítéssel simán lehet gond, mert egyelőre utasításonként fut le a video emuláció, ezt egy komolyabb meló lesz átírni. Emellett nincs még a clock stretching implementálva, bár ez csak 1-2 ciklust számít (extrém esetben persze látszik), ezt vszleg egyszerű megcsinálni, főleg ha az első már megvan.

Viszont villódzás mástól is lehet: a képernyőfrissítés ha nem 50 Hz egész számú többszöröse, akkor interlace-elt módban zavaró. Lehet szoftveres resampling-et csinálni, de annak is vannak hátrányai. Az igazi megoldás csinálni egy 50 Hz-es custom resolution üzemmódot, amit mind az Ati mind az NVidia kártyák újabb verziói támogatnak. Azon elvileg gyönyörű sima a scroll meg az interlace is csak "remeg", mitn az igazi vason, de nem villog mint az őrült.  Én így használom és teljesen szép a képem a WinTVC-n, mint az igazi vason. Van még egy 'Vblank szinkronizáció' beállítás is, esetleg azzal lehet még picit javítani rajta.
16
TVC Emulátorok / Re:WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta VaszicsApoca Dátum 2017. Február 1. - 18:36:04 »
Letöltöttem! futtattam kettő, eddig nem futó programot. Németh Zoltán "loadkep.cas", az ep128emuban gyönyörű képeket produkáló programját és egy régi kép nagyító "nagykep.cas" programot (mellékelve). Mindkettő fut, de a képek időzitésével,(vagy Te tudod) még gond van, nagyon villog! Az ep128emu-TVc-nél nem. A másik programból meg nem lehet se resettel-F1, se hideg resettel- Alt+F1-el kilépni, ki kell "lőni" az emu-t. Mellékeltem  az image file-t. Nem tudom láttad-e Sebestyén Pál miniTVC emuját és az ep128emu-TVC-t, mindkettő használja már Pál TVDOS_CR.BIN romját és így lehet csatolni akár több MByte-t, vagy GByte-s image-t, vagy meghajtót. Az egerészésről sem mondtam még le, ha már legalább 4 bővítőhely van.
17
TVC Emulátorok / WinTVC 1.1.0
« Utolsó üzenet: írta Gaia Dátum 2017. Február 1. - 12:54:29 »
Elkészült a WinTVC új verziója, ami letölthető a szokásos helyről:

http://gaia.atilia.eu/content/view/3/4/
18
TVC Javítás / Re:TVC hiba
« Utolsó üzenet: írta Innokarol Dátum 2016. December 13. - 15:07:06 »
A hajszárító is bejön, de akkor jobb betenni valami dobozba amiben bent marad a meleg levegő. Pl lefeded egy fadobozzal és aláküldöd a meleg levegőt. Nem baj ha kiszökik valamennyi, előbb-utóbb átmelegszik és lágyabb lesz. Hogy ez mennyi idő... hát azzal próbálkozni kell. Aztán gyorsan ki a doboz alól és rá a lesúlyozott falapot. Remélem sikerül....
19
TVC Emulátorok / Re:tvc64emu
« Utolsó üzenet: írta Zozosoft Dátum 2016. December 11. - 08:05:39 »
ep128emu 2.0.11 azaz a tvc64emu-val bővített verzió, első publikus béta (Windows verzió): https://github.com/istvan-v/ep128emu/releases/tag/2.0.11-beta_20161211
ep128emu használatában kezdőknek: A Start menüben, az emulátor programcsoportjában található a többi üzemmód, így a TVC-s is (érdemes kirakni az asztalra a parancsikont). Normál esetben az Open GL verziót érdemes használni, régi gépek/VGA-k esetén kellhet a szoftveres grafikus mód.
Indulás után a File/Configuration/Load (ALT+Q) lehet géptípust választani, a gyakoribb TVC konfigurációk előre le lettek gyártva (de lehet saját konfig fájlokat is készíteni), vannak 1.2 és 2.2-es BASIC-el, VTDOS (floppy), SD, FileIO verziók (ahol semmi ilyen nincs, az a magnós)
Options/Disk/Configure (ALT+D) alatt lehet floppy, ill. SD kártya lemezképet behelyezni. Floppys PC esetén az A: vagy B: megnyomásával lehet kijelölni a valódi meghajtó használatát.
Machine/Tape alatt lehet a magnót kezelni, ALT+T kazetta kiválasztás, ALT+P lejátszás, ALT+O stop. Wav fájlok használhatóak.
A TVC billentyűzeten több gomb van mint akár az EP-n akár a PC-n, viszont nincsenek funkció billentyűk. Emiatt jelek kerültek az F1-F8,ESC,TAB gombokra is. Az ESC az END-re mivel TVC-n a jobb oldalon van. (EP-n ez a STOP). De minden gomb tetszés szerint konfigurálható.
Tovább hasznos billentyűk: F9 képméret, F10 emuláció felfüggesztése, F11 reset, F12 képernyő mentés képfájlba. Alt+W teljes sebesség, lassú programrészekhez :-) ALT+S snapshot mentés, ALT+L snapshot betöltés.
ALT+F állítja be az emulátor munkakönyvtárát (Options/Set working directrory), ez elsősorban a FileIO módhoz érdekes, a LOAD/SAVE az itt található programokra vonatkozik.
ALT+B a debugger, erről külön órákat lehet mesélni :-)
20
TVC Emulátorok / tvc64emu
« Utolsó üzenet: írta Zozosoft Dátum 2016. December 9. - 13:42:24 »
Új TVC emulátor van készülőben. Végre rá tudtuk beszélni Varga Istvánt, az ep128emu alkotóját, hogy az eddig két "melléküzemegység" :-) (Spectrum, CPC) mellé legyen TVC is a csomagban.
December 2-án még ezt írta: "Nem tudom, a TVC-t nem ismerem. Talán megoldható, de hasznos lenne valamilyen részletes dokumentáció..."
Most itt tart a dolog: van kép, van hang, magnós betöltés WAV fájlból, floppy emuláció (akár valódi lemezekkel is, ha van a PC-ben még floppy meghajtó), működik a VT-DOS teljes rendszer, és az UPM is, plusz SD illesztő emuláció. Videó memória időzítések a hardverkönyv alapján fél órajel ciklus pontossággal emulálva.
ROM-ok részletesen konfigurálhatóak, külön kiválasztva a SYS,EXT,CART,DOS és SD tartalmát.
Mindehhez jön az ep128emu-ból jól ismert debugger, ami miatt indult az egész dolog: aki egyszer rászokik, minden géptípushoz ilyet akar :-D Teljesség igénye nélkül: töréspontok definiálhatóak memóriára vagy IO portokra is, megadható hozzáférés típussal: bármi/írás/olvasás/memória esetén végrehajtás. Nemcsak a Z80-as címtérben hanem lehet a memórialapokra is hivatkozni. Tartományok is megadhatóak, és lehet figyelmen kívül hagyandó részt is definiálni. Pl. figyelje a lapozó regiszter írását, de hagyja figyelmen kívül amikor mindez a ROM-ból történik.
Van parancs ablak, ahol a memóriát, CPU és IO regisztereket lehet manipulálni. És lehetőség van LUA scriptek futtatására is, amivel bonyolult feladatokat is le lehet programozni. Ezek hozzáférhetnek szintén a memóriához, CPU és IO regiszterekhez, tud töréspontokat definiálni és azokra reagálni.

Windows-ra és Linuxra is van x86 és x64 verzió. A forráskód nyílt, így akár más rendszerekre is átvihető, korábbi ep128emu-ból készült már MacOS-re is fordítás.

Videót raktam fel az SD-s programtöltögetésről a TVC Facebook csoportba.

És a kérdés:
Tudnátok olyan trükkös programokat mondani, amik esetleg fejtörést okozhatnak egy emulátornak? Időzítés, ilyesmi... A Pali féle DEMO5-ben hajszálra ugyanazok az eredmények jönnek ki mint a valódi gépen.
Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 10