Szerző Téma: Soros vonal programozása  (Megtekintve 8476 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #15 Dátum: 2013. Július 7. - 00:49:57 »
Na ezaz, tárrezidens programkezelés kéne meg egy jó kis ems/xms :). Vannak 9bites simmjeim, 1MB-s modulok. A kezelésnél problémát jelent(számomra) az alapkiépítés, ami az alsó 64K-t használja, és ha ellapozom az egész 64K-t, akkor nem tudom hogy térek vissza. Vagy kisebb szektorok kellenének? Hogyan oldanánk meg a memória frissítését?
A másik probléma, hogy tök jó hogy sok ramunk van, de annak hatékony használatához azért nem ártana egy gyorsabb Z80. Rendeltem egyet, kicsivel több, mint 1 dolcsi volt, 20MHz-es(Z84C0020PEC). Kicsit összekócolták a lábait, de azért jó lesz valamire. Ha csak az alapfreki 6-szorosán menne, 18MHz-en, már az sokat dobna a memórialapozáson meg a perifériák kiszolgálásán. Na de ez megint egy újabb hardveres fejtörő :).
Szerintem erre mehetne egy-egy újabb téma, mert lehet ezen már más is gondolkodott, vagy esetleg van kész megoldás.
Jó ez a játék :). Nekem a szoftveres spriteokkal kapcsolatban is lenne kérdésem.
Ráadásul elkalandoztunk az egértől.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 7. - 00:51:33 írta RetroHW »
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

Zozosoft

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 32
  • Karma: +2/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #16 Dátum: 2013. Július 7. - 09:35:05 »
Rendeltem egyet, kicsivel több, mint 1 dolcsi volt, 20MHz-es(Z84C0020PEC).
Kínából? És megy 20MHz-en?
Én egy tízes csomaggal rendeltem :-(
Már az gyanús volt, hogy NMOS verzió (OUT (C),F utasítással remekül tesztelhető), ezután nem is meglepő, hogy már 10MHz-en se megy egyik se... 4-en is csak 9 működik.
100%-ra veszem, hogy régi panelekből begyűjtött procikat újítottak fel, ami önmagában nem lenne baj, ha nem hamis típusjelzést tettek volna rá.
20 évvel ezelőtt a Pentium procikat hamisították, ma már a Z80-akat :-)

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #17 Dátum: 2013. Július 7. - 12:16:08 »
Van kettő, agg soros egerem meg egy, vagy 8 vonalas multiplexer, vagy soros kártya. Nem eredeti, de kártya, egy régi havertól kaptam régen. Azért nagyon érdekel a soros egér. Megnéztem a youtube-os felvételt, szerintem nagyon jó. Atka72 emujában működtetett egeret is kipróbáltam, jó lenne emuba illeszthető romot "csinálni" belőle, hogy másban is működjön.

RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #18 Dátum: 2013. Július 7. - 14:11:29 »
4-en is csak 9 működik.
Hát, én csak egyet mertem rendelni, mert gyanúsan olcsó. A gyártási év/hét 0512.
Ha véletlenül szerencsém lenne, azért megadom az eladó elérhetőségét.
Egyébként az AY-ok is gyanúsak, még azokat sem volt alkalmam kipróbálni, de a 0618-as dátum nekem gyanús. Ezeket tudtommal utoljára a GI-ból lett Microchip gyártotta valamikor a 90-es években(Lehet rosszul tudom?).

vagy 8 vonalas multiplexer, vagy soros kártya.
Úgy tűnik ez soros kártya. Nem volt hülyeség elhagyni a 74LS245-öt, mert ha jól olvastam a USART doksiját, van benne az adatbuszra vonalmeghajtó. Így akár 2 db. alkatrészből is meg lehetne építeni :). Ilyen IC fűrészelést én is csináltam régebben, a 14 lábú uA741-ből csináltam 8 lábút :).
Tegnap elterelték itthon a figyelmemet, így nem tudtam érdemben semmit sem csinálni a fényceruzás dologgal, de majd talán ma...
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 7. - 14:20:34 írta RetroHW »
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

Zozosoft

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 32
  • Karma: +2/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #19 Dátum: 2013. Július 7. - 18:56:02 »

RetroHW

  • Jr. Member
  • **
  • Hozzászólások: 75
  • Karma: +1/-0
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #20 Dátum: 2013. Július 7. - 21:54:04 »
Atka, ennyire futotta mára. Egy félig működő demó. Közben rájöttem, ha írok egy kis intrószöveget a program elejére, akkor a cas file hosszabb lesz egy blokknál, így már elvileg elindul az igazi gépen is.
Csak a PCZ80TVC-vel vagy eredeti TVC+fénycerkával működik(mondjuk ezt nem próbáltam, de majd fogom).

Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 104
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #21 Dátum: 2013. Július 7. - 22:30:36 »
Klassz , most már csak a valódi gépen kell majd tesztelni, kíváncsi vagyok milyen felbontást és pontosságot tud.
Anno egy Junoszt-on próbálgattam, valószínűleg egy mai crt monitor jobb eredményeket ad. LCD- viszont gondolom nem nyerő.
Ha működni fog sok mindenre lehet használni. A dos alá is lehetett ablakkezelős progikat írni, TVC-n is lehetne.
/De kár hogy nem pár éve indult ez a közös érdeklődésünk...sebaj a lényeg hogy most alkothatunk:)/

Fontos: Csak a fentebb letölthető spéci mouse verziós emuban van benne a fénycerka a CRT regiszterekben. Az eredetivel nem fog működni!

Ha valamelyik emuba beépítésre kerülne egy kis segítség. A képernyő mousemove eventbe ez lett beírva.
Private Sub Picture1_MouseMove(Button As Integer, Shift As Integer, x As Single, Y As Single)

n = x / 8 + Y * 64
CRTreg(16) = n \ 256
CRTreg(17) = n - CRTreg(16) * 256
End Sub


Most vagy 2 hétre eltűnök, addig is sok sikert!
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 7. - 22:34:57 írta Atka72 »

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 104
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #22 Dátum: 2013. Július 17. - 20:26:42 »
Valaki meg tudná nézni hogy fényceruza nélkül , vagyis a csupasz TVC mit a ad vissza a 16,17-es CRT regiszterekbe?
FF vagy más értéket?

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #23 Dátum: 2013. Július 20. - 17:42:08 »
Atka! A mousepos.cas alapján a 16-s regiszter 62-t és a 17-s regiszter 255-t ad.
out 112,16
print in(113)
out 112,17
print in(113)
tvc 64k+, 2.2-es BASIC.
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 20. - 17:43:44 írta VaszicsApoca »

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #24 Dátum: 2013. Július 20. - 17:50:37 »
Az emulátorok (a WinTVC és a PCZ80TVC) mindkettő regiszterben 0 -át adnak.

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 104
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #25 Dátum: 2013. Július 20. - 23:52:35 »
Köszi, akkor ezek szerint ilyenkor 6-os regiszter által beállított,  látható képen kívülre esik a visszaadott érték.
Gondolom ha a 6-os át van írva akkor változik ez is.

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #26 Dátum: 2013. Július 21. - 08:30:22 »
Viszont a mousepos.cas programot futtatva, az "egér" kurzor (+) a 13. sor 63. karakterén áll. Majdnem félképernyő...:)

Atka72

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 104
  • Karma: +3/-0
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #27 Dátum: 2013. Július 21. - 10:50:20 »
Hmm , akkor kettővel meg kell szorozni úgy látszik a függőleges koordinátát.
Ezzel jó?
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 21. - 11:05:42 írta Atka72 »

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #28 Dátum: 2013. Július 21. - 15:04:51 »
Most ***System error 246.
         28 PRINT AT YY,XX: "+" 
azaz, rossz cursor pozició.   
Eredetileg ezt írja ki a képernyőre:
16127
x=63
y=251
és  az xx=13,55  és yy=63
a ma küldöttel pedig:
16127                   
x=63
y=251, 
és az xx=26,1 és yy=63
így kikerült a képernyőről a kurzor.
Úgy látom, hogy a kurzorpozíció számítással az "operációs rendszer" könyv 62-65. oldal foglalkozik. (CRT és regiszterei.)
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 21. - 15:33:22 írta VaszicsApoca »

VaszicsApoca

  • Full Member
  • ***
  • Hozzászólások: 119
  • Karma: +4/-0
    • Profil megtekintése
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #29 Dátum: 2013. Július 26. - 17:42:51 »
Atka! Eszembe jutott, hogy Tóth László DOS-os TVC220-as emulátora (assemblerben) "kezeli" az egeret, érzékeli mint joystick mozgást - le, fel, jobbra, balra - a Te rajzoló programodban lassú, de egy táblázatkezelőben viszont gyors- csak érdekességként.